ΣΑΛΟΣ με την καμπάνια της Gucci που «έντυσε» γλυπτά του Παρθενώνα με ρούχα!

0
134

Πριν λίγες μέρες, ο γνωστός οίκος μόδας Gucci ανέβασε στο λογαριασμό της εταιρίας στο Instagram μερικά βίντεο όπου εμφανίζονται αρχαιοελληνικά αγάλματα, από το αέτωμα του Παρθενώνα, «ντυμένα» με τσάντες, σορτς, γυαλιά ηλίου, αθλητικά παπούτσια κι άλλα αξεσουάρ να «ποζάρουν» για τις ανάγκες διαφημιστικής καμπάνιας.

Όπως αναφέρει η Gucci, πρόκειται για δουλειά της graphic designer Derya Çakırsoy, στο πλαίσιο του online project «GucciGram», στο οποίο νέα ταλέντα ποστάρουν «αυθόρμητα» το έργο τους, «τη δική τους εκδοχή για τη σειρά Blooms και Caleido της εταιρίας.

Η στιλιστική ιδέα όμως που αποφάσισε να κοινοποιήσει η Gucci κάθε άλλο παρά άρεσε στην Unesco Πειραιώς και Νήσων, που σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το project κάνοντας λόγο για «εικαστικό βανδαλισμό».

«Στην γέννηση της θεάς Αθηνάς, ο Διόνυσος, με πολύχρωμο σόρτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί απολαμβάνει τον εαυτό του τραβώντας selfie με το κινητό. Ο Κέκροπας ντυμένος σαν χίπις, ο Ιλισσός φορώντας γυναικεία αξεσουάρ και δίπλα η Καλλιρρόη με το iphone, παρακολουθούν την φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την πόλη Αθήνα.

Το «gucci party» των θεών διαδραματίζεται στο δυτικό και ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, προσβάλλοντας κάθε έννοια του σεβασμού σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Εξευτελίζοντας σύμβολα που για αιώνες έθρεψαν σπουδαίους δημιουργούς απ» όλον τον κόσμο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η άθλια παρέμβαση προβάλλει εμπορεύματα της GUCCI, με πλήρη αδιαφορία ως προς την πολιτιστική και συμβολική αξία των γλυπτών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό του Μουσείου της Ακρόπολης, η επαγγελματική φωτογράφηση ή / και η χρήση φωτογραφιών για εμπορικούς – διαφημιστικούς σκοπούς, των εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης από το Μουσείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, του οποίου οι σκοποί και οι δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ανάδειξη – προβολή και προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί ενεργό μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, καταγγέλλει δημόσια την Εταιρεία για την δημοσίευση των εν λόγω φωτογραφιών και την καλεί να τις ανακαλέσει άμεσα» καταλήγει.

Η Unesco Πειραιώς και Νήσων παραθέτει μάλιστα και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η GUCCI σε αντιστοιχία με τα γλυπτά από το Ανατολικό και Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα!

ΕΥΓΕ στην Unesco Πειραιώς!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here