ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Παρέμβαση του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στην Ολομέλεια της Βουλής.

0
528

Η χώρα και ειδικά η Αθήνα ζουν αυτή τη στιγμή μια υγειονομική τραγωδία…

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λειτουργικό μπλακ άουτ και λειτουργούν σε συνθήκες «ιατρικής πολέμου» και δεν ισχύει η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα μείνει κανείς χωρίς περίθαλψη.

Σε αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση κάνει μια πολιτική επιλογή για άνοιγμα, πιεζόμενη από την αγορά και την κούραση των πολιτών, χρησιμοποιώντας τα Self-test ως φύλο συκής.

Τα Self-test όμως δεν θα παίξουν κανένα ρόλο, καθώς χωρίς στοχευμένα τεστ στις εστίες υπέρ-μετάδοσης από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ δεν μπορεί να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση.

Ο κ. Υπουργός επαίρεται επειδή γίνονται 40.000 τεστ την ημέρα στη χώρα, όμως στην Κύπρο των 800.000 κατοίκων κάνουν 50.000 τεστ την ημέρα.

Τα Self-test έχουν ποσοστό αποτυχίας 40% στους α-συμπτωματικούς ασθενείς και δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τη διασπορά στην κοινότητα.

Η Κυβέρνηση λέει ότι όλες οι υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν ενιαία και συμβάλουν στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Όμως ο ιδιωτικός τομέας, με δυναμικότητα 15.000 κλίνες, έχει περιθάλψει μόνο το 5% των περιστατικών με Covid-19. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν επιχαίρουμε για αυτό, ούτε ποντάρουμε στην αποτυχία της Κυβέρνησης. Κάνουμε προτάσεις διεξόδου:

— Ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα,

— Συ-στράτευση όλων των υγειονομικών δομών,

— Πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες και επιτάχυνση των εμβολιασμών με πίεση προς την ΕΕ για απελευθέρωση από τις πατέντες, όπως ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική ισχύς για τα εμβόλια.

Η κοινωνία και ο προοδευτικός κόσμος δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί μία κρίση δημόσιας υγείας σε κρίση κοινωνικής συνοχής και κρίση Δημοκρατίας.

Το βίντεο της ομιλίας:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here