Σημεία ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου, στη Βουλή, για την πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών.

0
232

“Η Κυβέρνηση πέταξε το γάντι στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το σήκωσε”

«Την ώρα που οι πολίτες βιώνουν μία πρωτοφανή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την υγεία τους και την οικονομική τους επιβίωση, η Κυβέρνηση κρεμάει από πάνω τους την απειλή της πτώχευσης, της δήμευσης των περιουσιών και της έξωσης», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Με αυτό το νομοσχέδιο κ. Σταϊκούρα πετάξατε το γάντι στην κοινωνία. Κι εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία που επιδεικτικά αγνοείτε», πρόσθεσε.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «το πτωχευτικό νομοσχέδιο έχει ως μόνη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών που χρωστούν», πλέον «πτωχεύουν οι πάντες, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νοικοκυριά, όπως πτωχεύει μία μεγάλη επιχείρηση, και κλείνονται σε μία οικονομική “φυλακή”».

Πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης», καθώς «δεν αφαιρεί απλώς από τους πολίτες που χρωστούν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και ό,τι πιθανά θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια», παράλληλα «το 81% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν μπορεί να οδηγηθούν σε αυτόματη πτώχευση», δήλωσε.

H Κυβέρνηση, συνέχισε, «καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους: μεσαία τάξη, λαϊκά νοικοκυριά, ευάλωτους πολίτες. Την επόμενη μέρα κανένας πολίτης που χρωστάει δεν θα είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η ΝΔ παραδίδει τα κλειδιά της “λύσης” του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους στις τράπεζες, στην απόλυτη ελευθερία τους, για το αν θα υπάρχει ρύθμιση, πώς θα γίνει η πτώχευση, πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «σε καμία χρονική στιγμή αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ήταν αποδεκτό. Ειδικά σήμερα, όμως, είναι πρόκληση» και «ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι επιχειρείται να εμφανιστεί ως τάχα “δεύτερη ευκαιρία”».

Την ώρα που «η κοινωνία λύγισε υπό το βάρος της νέας κρίσης, αντί να τη βοηθήσετε να σταθεί όρθια, εσείς θέλετε να της δώσετε τη χαριστική βολή» και «την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη χαριστική βολή την έχει η κυβέρνηση, την έχει όμως ιδίως και αυτός που την επισπεύδει, ο κ. Σταικούρας ως υπουργός Οικονομικών», επισήμανε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η Κυβέρνηση, εν μέσω πανδημικής κρίσης, δεν ανέκοψε την ύφεση, ενώ είχε όλα τα όπλα», αντιθέτως «μείωσε μισθούς, θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, επιδότησε την ανεργία και οι πολίτες έχασαν το εισόδημά τους», ενώ «αντί για επιχορηγήσεις έδωσε, όπου έδωσε, δάνεια και αντί να χορηγήσει ρευστότητα ανέστειλε πληρωμές», όμως «σε λίγους μήνες από τώρα η κυβέρνηση θα αναζητά τα χρέη που σωρεύτηκαν εξαιτίας των αποφάσεών της» και «ο μέσος πολίτης θα είναι ο ιδεότυπος του πτωχευμένου που η ίδια σχεδίασε. Θα είναι ο ιδανικός προς πτώχευση με βάση το νομοσχέδιό της».

Κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος γι’ αυτούς που αύριο θα χαρακτηρίσει στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα τους πάρει ό,τι έχουν και δεν έχουν. Αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε. Καλούμε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code