ΣΗΜΕΡΑ και ώρα 18.00 η Κυπριακή Κυβέρνηση ενεργοποιεί Διάταγμα Περιορισμού στις Μετακινήσεις.

0
641

Εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 η Κυπριακή Κυβέρνηση ενεργοποιεί από το απόγευμα της 24ης Μαρτίου το ένατο κατά σειρά διάταγμα που αφορά πλέον περιορισμό στις μετακινήσεις. Στο ίδιο διάταγμα μεταξύ άλλων προβλέπεται και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, από τις 18.00 της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00π.μ. της 13ης Απριλίου 2020, απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις.

Θα επιτρέπονται:

–Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας,

–Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακινήσεις για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις/υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί και εφόσον είναι αδύνατη η παράδοσή τους,

–Επίσκεψη σε ιατρό ή για αιμοδοσία ή μετάβαση σε φαρμακείο,

–Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή,

–Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα και/ή συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα),

–Συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

–Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Νοείται ότι θα πρέπει όλα τα πρόσωπα των οποίων η διακίνηση επιτρέπεται ως ανωτέρω να φέρουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, όταν αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Η εγκύκλιος και τα επίσημα έγγραφα και SMS για τις μετακινήσεις

Τα επίσημα έγγραφα που αφορούν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το Έντυπο Α αφορά τη βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου και το Έντυπο Β τις περιπτώσεις μετακίνησης πολιτών. Εναλλακτικά, μπορεί να αποστέλλεται SMS στο 8998.

Οι πολίτες  πρέπει να έχουν μαζί τους το έντυπο ή απάντηση στο SMS και διαβατήριο ή ταυτότητα.

Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ……

Κλείνουν οι πιο κάτω χώροι και απαγορεύεται η είσοδος:

–Πάρκα,

–Παιδότοπους,

–Ανοιχτούς χώρους αθλήσεως,

–Δημόσιους χώρους συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες. (Νοείται ότι, αναστέλλεται και η λειτουργία των πιο πάνω επιχειρήσεων).

Από τις 6.00μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00π.μ. της 13ης Απριλίου 2020:

–Αναστέλλεται η λειτουργία οποιασδήποτε μορφής λαϊκών αγορών, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια,

–Αναστέλλονται οι εργασίες σε εργοτάξια πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, για τα οποία θα εκδίδεται σχετική άδεια από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,

–Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, και

–Απαγορεύεται το έθιμο της «λαμπρατζιάς» και διατάσσεται η άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Τώρα, σχετικά με τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Ανοικτά θα παραμείνουν τα πιο κάτω:

  • Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών.
  • Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
  • Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια οπτικών.
  • Τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
  • Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
  • Τις επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών.
  • Τις επιχειρήσεις εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων.
  • Τα καθαριστήρια.
  • Τις επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών(κούριερ).
  • Τις επιχειρήσεις πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων.
  • Τις επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών).
  • Τις επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, υλικών ή εξοπλισμού.
  • Τις επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων.
  • Τα γραφεία τελετών (κηδειών).
  • Τα φυτώρια και ανθοπωλεία.

Νοείται ότι, όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων και των ανωτέρω, δύναται να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα  απαγορεύεται στους πολίτες η άσκοπη μετακίνηση μετά τις έξι το απόγευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here