Σκουρλέτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

0
180

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι μπορεί να μην μειωθεί το αφορολόγητο.

«Θεωρώ ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στον Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει το Ποτάμι ως σύμμαχό του στη βάση συγκλίσεων σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.

«Πρόθεση της κυβέρνησης – συνέχισε – είναι να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από αυτό. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 151.

Το ενδεχόμενο των 180 δεν προκύπτει. Εάν υποχωρήσουν οι ενστάσεις που υπάρχουν από άλλα κόμματα τότε θα έχουμε αυξημένη πλειοψηφία.

Η θέση των ΑΝΕΛ ήταν πάντα αυτή στο μακεδονικό. Βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ προωθώντας εθνικό-λαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Π. Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα. 

Έχουμε όμως όπλα στη φαρέτρα μας για ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο. Σημασία έχει να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως η στήριξη της κυβέρνησης με ανοχή».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ακύρωσης του μέτρου μείωσης των συντάξεων ο κ. Σκουρλέτης είπε τα εξής: 

«Μετά το τέλος του προγράμματος μπαίνουμε σε νέα φάση όπου σημασία θα έχει να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα να επιλέγουμε πολιτικές. Το θέμα των συντάξεων θα το ξαναδούμε στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού. 

Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο. Υπήρχε ένα πλέγμα μέτρων και αντίμετρων. Εάν επιβεβαιώνεται από την πορεία της οικονομίας ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα ξαναδούμε το πλέγμα των μέτρων και αντίμετρων».

Ο υπουργός Εσωτερικών προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα ψηφιστεί με τη συνήθη πλειοψηφία.

«Δεν έχω διαπιστώσει κάποια γαλαντομία από την πλευρά της αντιπολίτευσης» εξήγησε.

Και πρόσθεσε: 

«Η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε 2 θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία.

Μαζί θα καταθέσουμε διάταξη για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μέσα σε ένα τετράμηνο θα αποφασίσει ποιοι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα ψήφου. 

Η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτό-διοικητικές εκλογές. Αυτό μας εισαγάγει σε νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού, σε μια περίοδο σύνθεσης και συναινέσεων. 

Αντιδρούν οι εκφραστές ενός αναχρονιστικού πολιτικοαυτόδιοικητικού συστήματος. Όσοι αισθάνονται ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους αντιδρούν. 

Η δυνατότητα για δημιουργία αποτεφρωτηρίων από τους δήμους. υπάρχει ήδη». 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here