Σοκαριστική η δεύτερη ανάγνωση της δημοσκόπησης της Pulse RC!

0
329

Ιδιαίτερα σοκαριστικά για την κοινωνία και κρίσιμα για τα κόμματα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse RC για την εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Στην δεύτερη ανάγνωση της δημοσκόπησης παραβλέποντας την πρόθεση ψήφου με αναγωγές ή όχι και τις καταλληλότητες και δημοφιλίες καλό θα είναι να «διαβάσει» κανείς τις μετρήσεις εκείνες κυρίως για τις μετατοπίσεις των ψηφοφόρων όσο και για το πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα.

Στους νέους από 18-44 η Χρυσή Αυγή είναι δεύτερο κόμμα ανατρέποντας τις απόψεις όσων ήθελαν τους ηλικιωμένους να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ακροδεξιό κόμμα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην τρίτη η Νέα Δημοκρατία. 

Αναλυτικά στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν 20% , Χρυσή Αυγή 15% και ΝΔ 13%, στις ηλικίες 30-44 ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει το 20%, Χρυσή Αυγή 17% και ΝΔ 15%. 

Στην ηλικιακή ομάδα 45-59 παραμένει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας και το ποσοστό του σε 25%, δεύτερη έρχεται η ΝΔ με 17% και τρίτη η Χρυσή Αυγή με 12%. 

Στις ηλικίες από 60 και πάνω τη μεγαλύτερη διείσδυση την έχει η Νέα Δημοκρατία με 33%, ΣΥΡΙΖΑ 13% και Χρυσή Αυγή. 

Αν δει κανείς τις μετρήσεις για τις μετατοπίσεις των ψηφοφόρων αντιλαμβάνεται εύκολα πως τα κομματικά φρούρια γκρεμίστηκαν, πως οι Έλληνες πλέον δεν ψηφίζουν με στενά κομματικά κριτήρια ούτε καν με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Η μετατόπιση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή κάποτε θα αποτελούσε ανέκδοτο στα πηγαδάκια της Βουλής, σήμερα όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κομματικά επιτελεία, καθώς η Χρυσή Αυγή «κλέβει» ψήφους από όλους τους χώρους. 

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το 65% της εκλογικής της βάσης ενώ βλέπει ένα 11% να οδηγείται στη Χρυσή Αυγή, ένα 4% στο ΣΥΡΙΖΑ και ένα 3% στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το 62% της βάσης του και βλέπει το 7% να φεύγει για την Χρυσή Αυγή, 5% για το ΚΚΕ και από 2% δίνει σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. 

Η συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα χαμηλή στο 46% ενώ από 7% των ψηφοφόρων του προτιμούν πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, 6% Χρυσή Αυγή, 5% ΝΔ και 3% το ΚΚΕ. 

Συμπερασματικά θα μπορούσε κανείς να πει πως ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης των θεσμών και της πολιτικής ζωής είναι η Χρυσή Αυγή.

Η απογοήτευση των ψηφοφόρων των κομμάτων εξουσίας που μέχρι χθες μονοπωλούσαν την πολιτική ζωή του τόπου οδήγησε σε μια ολοκληρωτική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. 

Ταυτόχρονα η αδυναμία έκφρασης μιας ολοκληρωμένης πρότασης από το ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το εκλογικό σώμα σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο που αναζητά τα «άκρα» για να εξέλθει από αυτό. 

Όσο για τους νέους η πολιτική αδιαφορία, η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας αλλά και το αίσθημα προδοσίας που νιώθουν, τους οδηγούν κατευθείαν στην «αγκαλιά» ακραίων σχηματισμών.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here