Στην Πενταμερή Διάσκεψη-Παγίδα της Γενεύης η Λευκωσία και η Αθήνα έχασαν…του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ.

0
243
Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Πηγαίνοντας προς την πενταμερή, ενόψει της Γενεύης, οι Κυβερνώντες έλεγαν ότι «δεν περιμένουν κάτι».

Μετά την αποπεράτωση της συνάντησης της Γενεύης έλεγαν στο ίδιο μοτίβο «δεν βαριέσαι, δεν έγινε και τίποτα». Όλα ήσυχα. Συνεχίστηκε δε, η ανοχή κάποιων στην εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

Εξαφάνιση των κερδών του Κραν Μοντανά και «νέα» διαπραγμάτευση…

Πριν το Κραν Μοντανά, επί δύο χρόνια, έγινε συστηματική δουλειά. Γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν στη διεθνή διπλωματία (ΟΗΕ, Ε.Ε., Εμπλεκόμενοι) σειρά εγγράφων με σαφή τοποθέτηση για το ποιά προβλήματα πρέπει να λυθούν και με ποιό τρόπο (από το θέμα της κατάργησης των «Εγγυήσεων» και των στρατευμάτων κατοχής, στόχοι που υιοθετήθηκαν, μέχρι την πρότασή μας για ένα «Σύμφωνο Φιλίας»).

Πείσαμε ακόμα και τους «ουδέτερους» να υποστηρίξουν αυτές τις θέσεις. Αυτές υιοθετήθηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ και τις αποδέχτηκε η ΕΕ ως παρατηρητής στην συνδιάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι του 2017, καθότι η όποια λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να ξεφεύγει των πλαισίων του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Πείσαμε όλες τις πλευρές να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των τριών μειονοτήτων στο νησί και μελλοντικά να συμμετάσχει εκπρόσωπος τους στα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας εκεί που παλαιότερα σε σειρά σχεδίων προβλεπόταν εκπρόσωπος τρίτης χώρας, άρα έξωθεν παρεμβάσεις.

Με την προώθηση και υλοποίηση όλων αυτών των στόχων η Κύπρος θα γινόταν επιτέλους ένα «κανονικό Κράτος» όπως το έχω περιγράψει εδώ και δεκαετίες και ως όρος υιοθετήθηκε ακόμα και από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Με το που ξεκίνησαν στο 2020 οι διαπραγματεύσεις προετοιμασίας της νέας πενταμερής, Βρετανοί και Τούρκοι έθεσαν ως απαράβατο όρο να μη ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Απόδειξη και ομολογία για το ποιοι ήταν εκείνοι που δεν επιθυμούσαν και δεν επέτρεψαν το 2017 να λυθεί το Κυπριακό.

Τελικά, επέβαλλαν την παράκαμψη του Κραν Μοντανά, καθότι η Ελληνική πλευρά, όπως και οι κονδυλοφόροι που με καθύβριζαν τότε, δεν επιθυμούσαν να ομολογήσουν ούτε εκ των υστέρων την επιτυχία του 2017. Η πρώτη, λοιπόν, απώλεια, ήταν τα κεκτημένα του Κραν Μοντανά.

Υποχωρήσεις στα διαδικαστικά-Νομιμοποίηση παράνομων προτάσεων

Ο ΓΓ συγκάλεσε την πενταμερή όχι ως κάποιος γενικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στις πλευρές, ούτε ως δικηγόρος του διεθνούς δικαίου, αλλά ως ΓΓ του ΟΗΕ.

Φαίνεται ότι ο ίδιος το ξέχασε και ουδείς έκανε τον κόπο να του το θυμίσει ότι δεν μπορεί να οργανώνει συζητήσεις εκτός των πλαισίων του Οργανισμού ή να επιτρέπει να τίθενται θέματα, όπως «για δύο κράτη», που είναι εκτός των αποφάσεων της ΓΣ και του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ότι αυτό που έκανε το απέκλειαν εξ’ ορισμού οι αποφάσεις 541 και 542 του Οργανισμού, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του δεν καταδίκασε ως όφειλε τις τουρκικές «προτάσεις».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code