Στο δρόμο του Όρμπαν…του Παναγιώτη Τζανετή.

0
512

Ως Ανελεύθερη Δημοκρατία ορίζεται το πολιτικό καθεστώς, στο οποίο η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θέτει ως στόχο την κατάλυση όλων των θεσμικών ερεισμάτων και αντίβαρων (checks and balances) που επιτρέπουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία να λειτουργεί ομαλά, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου και τις βασικές πολιτικές ελευθερίες.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στις μέρες μας για να περιγράψει τα καθεστώτα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας ή της Τουρκίας. Στα θεσμικά αυτά αντίβαρα συγκαταλέγονται η ισχυρή Αντιπολίτευση, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ο ανεξάρτητος Τύπος αλλά και η ανοιχτή κοινωνία των πολιτών, που συν-διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα μέσω της άσκησης των «επικοινωνιακών ελευθεριών» τους.

Ομολογουμένως, το φιλελεύθερο σύστημα διακυβέρνησης υπήρξε στην Ελλάδα συχνά θνησιγενές και προσχηματικό. Επηρεαζόμενοι άλλοτε από το Παλάτι και άλλοτε από την Πρεσβεία, οι εκάστοτε κυβερνώντες επεδίωκαν ενεργά την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων, ως φυσικά πρόσωπα και ως οργανώσεις. Για να το πετύχουν αυτό, έπρεπε να ποδηγετήσουν την Δικαιοσύνη και τον Τύπο.

Ο ιστορικός αυτός κανόνας γνωρίζει μονάχα μια εξαίρεση, την Μεταπολίτευση. Οι μεταπολιτευτικές ηγεσίες του δικομματισμού σταμάτησαν να στιγματίζουν την αντίθετη άποψη και επεδίωξαν συχνά την σύνθεση, απευθυνόμενες και στο εκλογικό ακροατήριο των «άλλων».

Δυστυχώς, η περίοδος αυτή μοιάζει να φτάνει στο τέλος της. Σιγά αλλά σταθερά, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί στον δρόμο της «ανελεύθερης δημοκρατίας»  και η χώρα μας.

Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς την άνευ προηγουμένου ποινική δίωξη σε βάρος υψηλόβαθμου εισαγγελέως που ερεύνα τα πεπραγμένα κορυφαίων πολιτικών, μερικές μόλις εβδομάδες από την σχετική παραγγελία Υπουργού της κυβέρνησης κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων;

Πώς αλλιώς να αξιολογήσει κανείς την συνεχή επίθεση στις ελευθερίες των πολιτών, είτε αυτής ενδύεται θεσμικό μανδύα, όπως το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις συγκεντρώσεις, είτε εκδηλώνεται στην πράξη από τα κλομπ της ομάδας ΔΕΛΤΑ;

Πώς, τέλος, να εξηγήσει κανείς το μένος της κυβέρνησης ενάντια σε κάθε ΜΜΕ που δεν ασπάζεται την γραμμή της;

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here