Συνέφαγαν στην Κ. Κηφισιά Σαμαράς και Ν.Δ. Δήμαρχοι με πολιτικό «μενού» τον εκλογικό νόμο!

0
316

«Ραντεβού» με 15 δημάρχους της Β’ Αθήνας, στου «Τηλέμαχου», στην Κ. Κηφισιά έκλεισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με πολιτικό «μενού» τον εκλογικό νόμο. Η συνάντηση έγινε μετά από προτροπή του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Το «λίφτινγκ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ανάδειξη των τοπικών «αρχόντων» και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, ήταν το βασικό πολιτικό «μενού» στο δείπνο που είχε αργά το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με 15 δημάρχους, προερχόμενους, κυρίως, από δήμους τη Β’ Αθήνας.

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Χιωτάκη

Τη συνάντηση οργάνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, κατόπιν προτροπής του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, στο εστιατόριο «Τηλέμαχος» της Κηφισιάς, σχετικά με τα όσα δημοσιοποιούνται και διαρρέουν, περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο δήμαρχος Κηφισιάς είχε προτείνει, μάλιστα, και την παρουσία του συμπολίτη πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση, εφόσον το πρόγραμμά του το επέτρεπε. Όπερ και εγένετο…

Η παρουσία του πρωθυπουργού «εκτός προγράμματος», ο οποίος, μάλιστα, έφτασε λίγο πριν από τις 10.00 στο γνωστό στέκι του «Τηλέμαχου», νωρίτερα από αρκετούς προσκεκλημένους δημάρχους, τούς ξάφνιασε ευχάριστα. «Όσοι από εσάς έχετε κάνει έργο και θέλετε να είστε και πάλι υποψήφιοι, δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς στους 15 «γαλάζιους» δημάρχους – παρόντων και άλλων τριών υποψηφίων που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση – της Β’ Αθήνας.

«Μεγάλη ευκαιρία για την Τ.Α.»

Ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Δήλωσε, δε, αποφασισμένος να προχωρήσει στη βάση «μιας μεγάλης ευκαιρίας για την Αυτοδιοίκηση να απεμπλακεί από κομματικές γραμμές, να βγει πιο δημιουργική και αντιπροσωπευτική, προτάσσοντας την αξιοσύνη των υποψηφίων δημάρχων».

«Βροχή» έπεσαν οι ερωτήσεις των δημάρχων προς τον πρωθυπουργό, για τις δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» και τις περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά τους τέθηκε ιδιαίτερα ο προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» των δημοτικών εκλογών με την «απλή αναλογική» στην εκπροσώπηση των δημοτικών συμβούλων και αν θα μπορούν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι – με το όριο του 42% την πρώτη Κυριακή -, να διοικούν με μεγάλη πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια. Επίσης, οι δήμαρχοι ζήτησαν ανοιχτή διαβούλευση στο σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

«Να διασφαλίζεται το 50 + 1%»

«Ανεξαρτήτως ποσοστού εκλογής του δημάρχου, θα πρέπει να διασφαλίζεται το 50 + 1% στα Δημοτικά Συμβούλια», ήταν η τοποθέτηση αρκετών δημάρχων.

«Είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Θα διασφαλιστούν οι πλειοψηφίες εντός των Δημοτικών Συμβουλίων», φέρεται να πρόσθεσε ο ίδιος, καθησυχάζοντας τους τοπικούς «άρχοντες», αφού θα ληφθούν υπόψη και οι δικές τους παρατηρήσεις.

Επανέλαβε ότι οι επιλογές των υποψηφίων θα είναι πολιτικές, «χωρίς κομματικό άρωμα» δε, εκτός αν……πυροδοτήσουν ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, που παρενέβη στη συζήτηση, τούς ζήτησε να κάνουν υπομονή και να τοποθετηθούν, όταν θα ολοκληρωθεί η κυβερνητική πρόταση επί του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση.

Πολλοί δήμαρχοι έκαναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί αυτή την ώρα «εθνικό στόχο» και υπογράμμισε ότι θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στο τέλος της εποχής των Μνημονίων. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι προσκεκλημένοι δήμαρχοι

Στο δείπνο, από το οποίο ο κ. Σαμαράς αποχώρησε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ, έπειτα από συζήτηση μιάμισης ώρας με τους δημάρχους, ήταν προσκεκλημένοι και παρέστησαν οι δήμαρχοι: Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, Ηρακλείου Παντελής Βαλασόπουλος, Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης, Παπάγου – Χολαργού Βασίλης Ξύδης, Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος, Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, Δάφνης – Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου και Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος……καθώς επίσης ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here