Σχολικές παρελάσεις: Φωνή βοώντος……. εν Κηφισιά!!

0
264

Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τις σχολικές παρελάσεις των επετείων της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου και θέλοντας να συμβάλω ως εκπαιδευτικός και ενεργός πολίτης – στο ποσοστό που μου αναλογεί – στην όσο καλύτερη οργάνωσή τους, σας επεσήμαινα κάθε φορά κ. Δήμαρχε, μετά το πέρας των παρελάσεων, μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τοπικού τύπου τις θεσμικές και οργανωτικές ελλείψεις που έπεφταν στην αντίληψή μου. 

Οι παρατηρήσεις μου όμως ουδέποτε έγιναν αποδεκτές, τόσο στο νομικό όσο και στο εθιμοτυπικό τους πλαίσιο.

Φέτος λοιπόν κ. Δήμαρχε, σκέφτηκα να σας υπενθυμίσω εγκαίρως τις παραλείψεις σας ώστε να προλάβετε τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχετε κατά νου, όπως καλόπιστα πιστεύω, να πράξετε!

Πρέπει να σας θυμίσω κ. Δήμαρχε, ότι πρόκειται για σχολικές παρελάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της Φ713/16/76245/30-08-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Υπουργικής Απόφασης, με τίτλο «Οργάνωση και τέλεση παρελάσεων μαθητών κατά τις εθνικές εορτές», σύμφωνα με την οποία στο Κεφάλαιο Β΄ «Επίσημες Παρελάσεις» αρ. 2, αναφέρεται ρητά ότι Τελετάρχης ορίζεται Εκπαιδευτικός και οι καθηγητές Σωματικής Αγωγής είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και διεκπεραίωση των παρελάσεων.

«Στο μέλλον θα καθορίζονται δια ιδιαιτέρων διαταγών των αρμοδίων κατά τόπους Αρχών συμπληρωματικά στοιχεία του έχοντος το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικού, του κλιμακίου οργανώσεως της παρέλασης κτλ….και παρακάτω, Κεφάλαιο Δ΄ Ειδικές Οδηγίες(α) ο εκάστοτε έχων το γενικό πρόσταγμα εκπαιδευτικός και οι υπεύθυνοι καθηγητές Σωματικής Αγωγής δέον όπως ρυθμίζουν πάσα αναγκαία λεπτομέρεια επί τη βάσει των δια της παρούσης καθοριζομένων γενικών οδηγιών».

Ερχόμενος στο εθιμοτυπικό σκέλος, πρέπει να σας θυμίσω, ότι οι κυρίως επίσημοι των παρελάσεων είναι οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τους οποίους προβλέπονται ειδικά επισημασμένες θέσεις στην εξέδρα των επισήμων ή στην αναβαθμίδα.

Επί των ημερών σας κ. Δήμαρχε για όλους προβλέπονται θέσεις: για τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς συμβούλους, τους Συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων, τους σεβαστούς ιεράρχες μας, τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Οι μόνοι επί των ημερών σας κ. Δήμαρχε που είναι παντελώς ξεχασμένοι αν όχι απαξιωμένοι – άνθρωποι με συνεισφορά δεκαετιών στην εκπαίδευση – παρακολουθούν τους μαθητές τους από το πεζοδρόμιο, συνήθως εγκλωβισμένοι μεταξύ κοινού, τελετάρχη και μπάντας.

Δεν τους τιμάτε λοιπόν κ. Δήμαρχε για τον αγόγγυστο καθημερινό αγώνα τους και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία μέσω του λειτουργήματος που ασκούν. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τους τιμάτε. Γιατί δεν κάνετε το αυτονόητο.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι νόμοι. Και οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται. Αν οι κατάλληλοι άνθρωποι λοιπόν στελέχωναν και τις προβλεπόμενες θέσεις, πιστεύω πως δε θα υπήρχαν και εκείνα τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των τμημάτων (;;;;;) αλλά και οι τεράστιες καθυστερήσεις που κουράζουν τα παιδιά σας / μας και όλους τους παρευρισκόμενους κάθε χρόνο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here