Σύμφωνα με το Bloomberg το Εμπορικό Έλλειμμα της Τουρκίας καταγράφει Εφιαλτικό Ρεκόρ!

0
192

Έφτασε τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί. Συνολικά στο επτάμηνο έχει εκτοξευτεί στα 73,4 δις δολάρια.

Το Εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Αύγουστο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των εισαγωγών πολύτιμων μετάλλων.

Το έλλειμμα έφτασε τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση των 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε έρευνα του Bloomberg.

Τουρκία: Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1984. Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 146% από πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι προοπτικές για το εμπορικό ισοζύγιο έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων σε επίπεδα-ρεκόρ και εντείνοντας τα οικονομικά δεινά, σημειώνει το Bloomberg.

Βloomberg: Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Μυστήριο με την εισροή  δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τράπεζες | Ειδήσεις Πατρα νεα

Μια σειρά από μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς τροφοδότησαν τον αφανή πληθωρισμό και υπονόμευσαν το νόμισμα.

Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της Τουρκίας τον Αύγουστο, με 1,66 δις δολάρια σε πωλήσεις. Ο κορυφαίος εξαγωγέας στην Τουρκία ήταν η Ρωσία, βασικός πάροχος ενέργειας, με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτικά:

Οι εξαγωγές τον Αύγουστο αυξήθηκαν 13,1% σε σχέση με πέρυσι στα 21,3 δις δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 40,4% στα 32,5 δις δολάρια.

Οι εισαγωγές ορυκτελαίων, δείκτης του Ενεργειακού Λογαριασμού της Τουρκίας, αυξήθηκαν 100% τον Αύγουστο, από 4,37 δις δολάρια σε 8,73 δις δολάρια.

Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, αυξήθηκαν 389% τον Αύγουστο στα 2,64 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here