Ταξιδεύοντας στους Μύθους και στην Τέχνη 40 χρόνια μετά.

0
288

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας στους Μύθους και στην Τέχνη» θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη 2013, στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη ( Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη).

Το ΜΚΗΛ είναι το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος και Διακοσμητικών Τεχνών στην Ελλάδα και ένα από δύο στο είδος στο κόσμο, είναι αστική εταιρία μη-κερδοσκοπική, πολιτιστικού χαρακτήρα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Οικονομικών , δεν επιδοτείτε από το Δημόσιο ή άλλους φορείς και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Ωράριο για το κοινό: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9πμ. – 3μ.μ., Κυριακή: 11 πμ.- 4 μ.μ. 

Κάθε Σάββατο ελεύθερη είσοδος. 

To 1973 o Αντώνης Μωραΐτης και ο Ηλίας Λαλαούνης συνεργάστηκαν αποδεικνύοντας την πρωτοποριακή δράση που επέδειξε ο καθένας στον χώρο του. O Αντώνης Μωραΐτης ζητάει από τους μαθητές της Σχολής Μωραΐτη να σχεδιάσουν ένα κόσμημα που θα ήθελαν να χαρίσουν στη μητέρα τους!

Η επιλογή των σχεδίων έγινε από τον ίδιο, τους ζωγράφους Σπύρο Βασιλείου και Γιάννη Σπυρόπουλο, την Χρυσάνθη Καρτάλη-Μωραΐτη και την καθηγήτρια Λίντα Αντωνιάδου-Βακιρτζή.

63 σχέδια έφτασαν στην τελική επιλογή, ώστε να γίνουν η πρώτη ύλη από την οποία ο Ηλίας Λαλαούνης εμπνεύστηκε για δημιουργίες που υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως σε ασήμι, χρωματιστό plexyglass, και ορυκτές πέτρες. Τη συλλογή ονόμασε «Ασημένια Παιχνιδίσματα».

40 χρόνια μετά, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του ΙΒ1 της Σχολής Μωραΐτη εμπνέονται από τις συλλογές του ΜΚΗΛ και δημιουργούν.

Για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου οι διηγήσεις για το βασιλιά Μίνωα, την αρχαία Τροία και τους μύθους του Αισώπου ξεκινούν στο σχολείο ενώ μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου πυροδοτείται η φαντασία τους με απτά παραδείγματα σύγχρονων έργων.

Πέρα από τις ατομικές τους εργασίες τα μεγαλύτερα παιδιά του ΙΒ1 έγιναν όχι μόνο καλλιτέχνες αλλά και συνάμα μέντορες και συνεργάτες για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Τα ομαδικά έργα αποφέρουν νέες ιστορίες πλασμένες με φαντασία, πλούσια χρώματα σε τρισδιάστατες φόρμες. Η καινούργια έκθεση έχει τίτλο «Ταξιδεύοντας στους μύθους και στην τέχνη».

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός πλήττεται από τις δύσκολες συγκυρίες μπορούμε να αισιοδοξούμε με τη συνεργασία οργανισμών που διαμορφώνουν νέες συνθήκες για την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα βρει θερμή ανταπόκριση από μαθητές και γονείς αλλά και από τους εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων ώστε να συμβάλει δημιουργικά στη διαδικασία εκσυγχρονισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here