Τα εν ΔΗΜΩ…εν ΟΙΚΩ!…Αναλυτικό ρεπορτάζ της 29ης Ειδικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 07/12/22 για τον Προϋπολογισμό 2023 του Δήμου Κηφισιάς.

0
301

Ο Προϋπολογισμός για το έτος 2023 του Δήμου Κηφισιάς, ύψους 105,78 εκατ. ευρώ, ο οποίος αξιολογήθηκε στο σύνολό του θετικά από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με τα Έσοδα και τα Έξοδα του, να είναι πλήρως ισοσκελισμένα…εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία!

Από την συνεδρίαση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη η Μείζονα Αντιπολίτευση, του πρώην Δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, με το Αιτιολογικό την πρόσφατη  Απόφαση του ΣτΕ η οποία «αναιρεί» τις διατάξεις των «Νόμων Θεοδωρικάκου» για τους Δήμους!

Οι εν λόγω διατάξεις των «Νόμων Θεοδωρικάκου» με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων και στις οποίες αλλοιώθηκαν οι εκλογικοί συσχετισμοί της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν στις εν λόγω Επιτροπές (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 οι παρατάξεις  των  Δημάρχων.

Η Παράταξη του πρώην Δημάρχου Νίκου Χιωτάκη δυστυχώς συμπεριφέρθηκε ακόμη μια φορά Ανεύθυνα, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι για την εφαρμογή της εν λόγω  απόφασης του ΣτΕ, θα πρέπει να υπάρχει δημοσιευμένο το σχετικό Νομικό Πλαίσιο Συμμόρφωσης.

Ο Προϋπολογισμός, μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει, αποτυπώνει έργα που θέλει να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή στη διάρκεια του επόμενου έτους, τα οποία θα λάβουν την τελική τους μορφή με την Α’ Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, τον Φεβρουάριο. Πριν την κατάρτιση του, προηγήθηκαν δύο προσκλήσεις των Δημοτικών Παρατάξεων  με διαβουλευτικό χαρακτήρα.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών, τη Διευθύντρια, τους Προϊσταμένους και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παπαδόπουλο, για την εργασία τους.

Ο κ. Θωμάκος στην τοποθέτηση του τόνισε: «Το 2023 θα κινηθούμε όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια με αυστηρό έλεγχο των δαπανών και θα επικεντρωθούμε σε πολιτικές με κοινωνικό παρανομαστή και περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Οι κατευθύνσεις του προϋπολογισμού είναι:

–Ενεργειακά προγράμματα και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

–Έργα και δράσεις για τον αθλητισμό

–Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Συνεχίζονται οι δράσεις προστασίας και οι καθαρισμοί οικοπέδων που έγιναν φέτος για πρώτη φορά στον Δήμο μας.

–Προγράμματα Επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία

–Ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας

–Ψηφιακός μετασχηματισμός για τους πολίτες και τις υπηρεσίες μας. Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και ο Δήμος μας θα επιχορηγηθεί με 2 εκ ευρώ.

–Μουσειακή Πολιτική του Δήμου (Αρχαιολογικό Μουσείο Κηφισιάς. Υπαίθρια έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείου Μικρασιατικής Ιστορίας)

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κλείνοντας την τοποθέτηση επεσήμανε πως το μέλλον του Δήμου ταυτίζεται με διεκδικήσεις, δυναμικές και ανυποχώρητες που αφορούν σε μεγάλα έργα υποδομής όπως επέκτασης του ΗΣΑΠ- Μετρό, υπογειοποίησης οδικών αξόνων κ.α.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαδόπουλος παρουσίασε σε γραφική απεικόνιση και με στατιστικά στοιχεία τον Προϋπολογισμό του έτους 2023, ο οποίος ανέρχεται στα 105.796.330,63 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, έχει συμπεριλάβει το σύνολο του προγράμματος τεχνικών έργων καθώς και πιστώσεις για επιχορήγηση των  συλλόγων, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των παιδικών χαρών.

Σε σημαντικές δράσεις και έργα αναφέρθηκαν μέλη της Διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς παρουσιάζοντας το έργο του 2022 και τους στόχους για την επόμενη χρονιά ενώ τοποθετήσεις επί του Προϋπολογισμού έγιναν από τις Δημοτικές Παρατάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here