Τα εν ΔΗΜΩ…εν ΟΙΚΩ!…αναλυτικό ρεπορτάζ της Τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. στις 07/10/20.

0
310

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2020, εμφανίστηκε στις οθόνες με μάσκα ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος συνδέθηκε από την αίθουσα που πραγματοποιείται κανονικά το Δημοτικό Συμβούλιο από όπου και γινόταν  η αναμετάδοση δια μέσου της πλατφόρμας του Δήμου Κηφισιάς.

Μαζί του και ο πρόεδρος  Σταύρος Ζαπάντης, αλλά χωρίς μάσκα. Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι βρίσκονταν με ασφάλεια στον δικό τους χώρο.

Για 45 λεπτά μίλησε αρχικά ο Δήμαρχος, πίσω από τη μάσκα, κάτι που στηλιτεύτηκε αδρά από την αντιπολίτευση, όταν ο πρόεδρος αφαίρεσε τον λόγο από Δημοτικούς Συμβούλους της, λόγω των τυπικών χρονικών ορίων.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος μίλησε εκτενώς για την καταδίκη την ίδια μέρα της Χρυσής Αυγής από τα Ελληνικά Δικαστήρια ως εγκληματικής οργάνωσης.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, την προηγούμενη περίοδο είχε εκλεγεί ως επικεφαλής με το χρίσμα του συγκεκριμένου κόμματος ο Γιάννης Καπάτσος, ανεξάρτητος πλέον εκλεγμένος στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Γιάννης Καπάτσος είχε κατεβεί επίσης ως υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πλέον συμμετέχει στο συμβούλιο ως ανεξάρτητος από κόμματα, ο ίδιος θεωρεί ότι  παραμένει ιδεολογικά στο ίδιο στρατόπεδο και για τον λόγο αυτόν δήλωσε ότι  όταν  παίρνει ο συγκεκριμένος σύμβουλος τον λόγο θα αποχωρεί από την αίθουσα και από τη διαδικτυακή συνεδρίαση. Ο Γιάννης Καπάτσος δεν ήταν παρών στη διαδικτυακή συνεδρίαση.

Μεγάλη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος  στις καταλήψεις των σχολείων, με  τις οποίες η Διοίκηση του Δήμου είναι αντίθετη, θεωρώντας γιατί ποτέ δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται για χαβαλέ και χάσιμο μαθημάτων.

Αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε  άραγε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της σχολικής κοινότητας, αφού ακόμα κι αν έπαιρναν άμεσα μια τέτοια απόφαση θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρία χρόνια για να κτιστεί ένα σχολείο.

Ο Γιώργος Θωμάκος ανέφερε ότι  ο Δήμος εξάντλησε όλες τις ευκαιρίες σε συζητήσεις με τους μαθητές με την Επιτροπή του Δήμου και με συλλόγους Γονέων και διδασκόντων για να βρεθούν λύσεις.

Στο 2ο Λύκειο η Πολιτική Προστασία του Δήμου προσπάθησε να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες του Λυκείου ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση είτε για να πραγματοποιήσουν κατάληψη είτε να συνεχίσουν τα μαθήματα τους.

Όμως αφού είδαν ότι οι μαθητές δεν άφηναν τους καθηγητές να μπουν στο Λύκειο, η Πολιτική Προστασία έφυγε και οι μαθητές ξανά-κλείδωσαν τη πόρτα με δικό τους λουκέτο.

Στις απόψεις αυτές αντέδρασε η Αγγελική Παπάζογλου ως επικεφαλής της παράταξης  «Κοινωνία Παρούσα», όπου μαζί με τον κ. Παναγιώτη Κανακάκη εξέδωσαν επιστολή  για παραλήψεις του Δήμου προκειμένου να λυθούν προβλήματα που αναδεικνύουν οι μαθητές με έμφαση στην εξασφάλιση της υγείας.

ΔΕΙΤΕ αναλυτικά την ανακοίνωση από  την: «Κοινωνία Παρούσα» και «Βήματα Μπρος»

Ο κύριος Θωμάκος διέψευσε και τη φημολογία για μετακίνηση μεταναστών στο παλιό κάμπινγκ, στον οδό Ποταμού στις Αδάμες.

Ανέφερε ότι γίνονται συνέχεια αυτοψίες στο συγκεκριμένο σημείο από την Δημοτική Αστυνομία αλλά και τον ίδιο και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι παράνομο αφού ο χώρος είναι περιφραγμένος και χωρίς ίχνος παραβίασης.

Από την άλλη ο  Γιώργος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση τώρα» είπε πως υπάρχει έγγραφη διαμαρτυρία 100 κατοίκων της περιοχής για  διαμονή παραβατικών προσώπων στην περιοχή.

Ανάμεσα στα προβλήματα ευχάριστη ήταν η είδηση ότι ολοκληρώνεται η Αναπαλαίωση της οικίας Μελά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα μνημείο που, έως αναφέρθηκε,  θαμπώνει με τη λαμπρότητά του όλη την περιοχή. Τα εγκαίνια προβλέπεται να γίνουν με λίγους παρόντες την  Τρίτη 13 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Ένταση και αποχωρήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η άρνηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Ζαπάντη να δώσει τον λόγο στον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Ερυθραίας, Χρήστο Λούμπια και στον Δημοτικό Σύμβουλο Στάθη Κύρλο στην προ ημερήσιας συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Οκτωβρίου, στάθηκε αφορμή την αποχώρηση από τη διαδικτυακή συνεδρίαση του επικεφαλής της παράταξης «+συνεργαζόμαστε για την Κηφισιά», Νίκου Χιωτάκη και των συμβούλων του.

Ο Σταύρος Ζαπάντης βασίστηκε στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος επιτρέπει απεριόριστο χρόνο στον δήμαρχο και δίνει ελάχιστο χρόνο σε όλους μαζί τους υπόλοιπους συμβούλους.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό, ο Δήμαρχος μπορεί να εισηγείται θέματα να κάνει ενημερώσεις, ανακοινώσεις χωρίς χρονικό περιορισμό. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, θεωρητικά μπορούν να πάρουν τον λόγο όλοι οι σύμβουλοι και οι επικεφαλείς των συνδυασμών και να μιλήσουν μέχρι 5 λεπτά ενώ τα μέλη 3’.

Το σύνολο των τοποθετήσεων όμως δεν μπορεί να  ξεπερνάει τα 40 λεπτά. Στην πράξη λοιπόν ελάχιστοι προλαβαίνουν να μιλήσουν.  Ο δε συνολικός χρόνος των απαντήσεων ορίζεται στα 20 λεπτά.  Βέβαια είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου να δώσει κάποιο μικρό χρονικό περιθώριο.

Όταν ο Σταύρος Ζαπάντης, ως Πρόεδρος εμπόδισε να μιλήσουν για θέματα που αφορούσαν στη Ν. Ερυθραία τους κ.κ. Λούμπια και Κύρλο, μια και είχε καλυφθεί ο χρόνος των 40 λεπτών από όσους είχαν ήδη μιλήσει, ο πρώην Δήμαρχος,  Νίκος Χιωτάκης και οι σύμβουλοί του αποχώρησαν από τη συζήτηση, καταδικάζοντας ως αντιδημοκρατική τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και δημοσιοποιώντας  ανάλογη ανακοίνωση:

Κηφισιά 8 Οκτωβρίου 2020

 Η δημοκρατική λειτουργία του προέδρου του Δ.Σ. Σταύρου Ζαπάντη

Κατά τη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του Δημοτικού Συμβουλίου χθες Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΔΣ έδωσε τον λόγο στο κύριο Δήμαρχο, οποίος μας ενημέρωσε, για όσο χρόνο φυσικά ήθελε, αναλυτικά για τα έργα του και για την νίκη της Δημοκρατίας κατά του ναζισμού, επ΄ ευκαιρία της καταδίκης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Μόλις λίγο μετά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ζαπάντης δεν επέτρεψε να μιλήσουν ούτε καν για 3΄προ ημερησίας διάταξης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Ερυθραίας κ. Χρήστος Λούμπιας και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στάθης Κύρλος και να θίξουν θέματα που αφορούν και χρειάζονται λύσεις στη Νέα Ερυθραία.

Ο κύριος Δήμαρχος στην έκκληση της Αντιπολίτευσης να δοθεί ο λόγος στους δύο συμβούλους έμεινε σιωπηλός θεατής.

Αλαζονική και φασίζουσα αντίληψη τη μέρα της νίκης της Δημοκρατίας κ. Πρόεδρε;

Ή μήπως δεν θέλατε να ακούσει το Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα της Νέας Ερυθραίας κ. πρόεδρε και κάνατε τη διάρκεια της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως ακορντεόν;

Σε κάθε περίπτωση για να μη χαθεί η αξιοπρέπειά μας και να υπερασπιστούμε τη ελεύθερη έκφραση των δημοτικών συμβούλων και τη Δημοκρατία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρήσαμε από τη συνέχεια της συζήτησης.

Καλούμε το κ. Ζαπάντη να συνετιστεί και λειτουργεί ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού
+εργαζόμαστε για την Πόλη της καρδιάς μας

ΑΜΕΣΗ Απάντηση στην 08/10/2020 επιστολή Χιωτάκη.

Η Δημοκρατία έχει κανόνες!!

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου με κατηγορεί, γιατί απλά εφήρμοσα τον κανονισμό του Δημοτικού συμβουλίου που έχει ψηφιστεί και από τον ίδιο και την παράταξή του!

Και εξιστορώ το ιστορικό της υπόθεσης:

Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους για το γεγονός ότι πολλά Δημοτικά Συμβούλια διαρκούσαν  μέχρι τις 3 και 4 το πρωί.

Για να διορθωθεί η κατάσταση πρότεινα στο Σώμα, την ευλαβική τήρηση του ψηφισμένου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Τακτική η οποία ακολουθήθηκε με τον χρόνο συζήτησης στην  προ ημερησίας να κατανέμεται 40 λεπτά σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις και 20 λεπτά σε απαντήσεις. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν ζητήσει το λόγο και δεν προλάβαιναν να τον λάβουν, ξεκινούσαν πρώτοι στην επόμενη συζήτηση προ ημερησίας.

Παράλληλα για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την αύξηση του χρόνου των τοποθετήσεων των Δημοτικών Συμβούλων, καθιέρωσα μετά από πολλά χρόνια, προ ημερησίας συζήτηση σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Συμβούλιο, επειδή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν πολλά, έδωσα 20 λεπτά επιπλέον χρόνο (από 40 λεπτά στην μία ώρα) για ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Στην μια ώρα, ενημέρωσα το σώμα ότι έληξε ο χρόνος και προχωράμε στο στάδιο των απαντήσεων. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν πρόλαβαν να λάβουν το λόγο, γράφτηκαν σε κατάλογο προκειμένου να μιλήσουν πρώτοι στην επόμενη συνεδρίαση.

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί  αυτή τη φορά δημιουργήθηκε ένταση από κάποιους συναδέλφους, εάν και εδόθη επιπλέον χρόνος για να αναπτύξουν τα θέματα τους.

Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση για να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανονισμούς!! Όχι να βγάζει ανακοινώσεις εντυπωσιασμού, κενού περιεχομένου!!

Με εκτίμηση,
Σταύρος Ζαπάντης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code