Τα Πρώιμα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

0
751

O Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1968. Είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της Μαρίκας Γιαννούκου και αδελφός της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986-1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude».

Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο «Hoopes», το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977-1985.

Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ από όπου απέκτησε τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο Harvard από όπου και απέκτησε δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το «Harvard Business School».

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον Τραπεζιτικό Τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital.

Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Διετέλεσε Πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης αντικείμενο του οποίου είναι η μελέτη της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η έρευνα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Είναι παντρεμένος με την Μαρέβα Μητσοτάκη. Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη καθώς και τρεις αδελφές: Την Ντόρα Μπακογιάννη, την Κατερίνα Μητσοτάκη και την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974 και είναι γιος του Παύλου Τσίπρα, Πολιτικού Μηχανικού και ιδιοκτήτη των κατασκευαστικών εταιρειών Ηρακλής ΑΤΕ (μαζί με τον αδελφό του, Ηρακλή) και «ΑΤΕ Τσίπρας».

Έχει καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας και την Ελευθερούπολη (έχει προσφυγική καταγωγή από τη μητέρα του από τον Αρτεσκό Ανατολικής Θράκης).

Πρώτος του ξάδελφος είναι ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού Οικονομικού Γραφείου την περίοδο 2017-2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Σπούδασε στο ΕΜΠ Πολιτικός Μηχανικός απ’ όπου αποφοίτησε το 2000.

Το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολεοδομία-Χωροταξία στο ΕΜΠ με την 20σέλιδη μεταπτυχιακή εργασία του, που εκπόνησε στο πλαίσιο του μαθήματος «Θέματα Αστικού Σχεδιασμού».

Το θέμα της εργασίας του ήταν «Η περιοχή των Αμπελοκήπων και ιδιαίτερα το κτήμα Θων και οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας».

Οικογένεια και προσωπική ζωή

Ο Αλέξης Τσίπρας συζεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα (απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), μαζί με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δύο γιους. Στο παρελθόν, έχει δηλώσει άθεος  και δεν έχει τελέσει θρησκευτική βάπτιση για τα παιδιά του.

Κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας έδωσε πολιτικό όρκο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο.

Το 2015 τιμήθηκε απ’ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο με τον Μεγαλόσταυρο των Ιπποτών του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου στην τάξη των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πανάγιου Τάφου και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει το έργο του Πατριάρχη σε σχέση με την ανάδειξη και την αναστήλωση των μνημείων που ανήκουν στο Πατριαρχείο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Είκοσι χρόνια πριν, το 1995, ένας δευτεροετής φοιτητής του ΕΜΠ, με μούσι και μουσταρδί γιλέκο, ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή «ΑΠΟ ΣΠΟΝΤΑ» στο παλιό ΣΚΑΪ, για τις φοιτητικές εκλογές.

Η δημοσιογράφος που του παίρνει συνέντευξη είναι η κ. Μαρία Νικόλτσιου.

Ο φοιτητής με τα μούσια και την «vintage»  ενδυματολογική εμφάνιση, δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μέχρι πρότινος πρωθυπουργό της χώρας.

Τότε ανήκε σε αυτόνομα φοιτητικά κινήματα και ανέπτυσσε τις θέσεις του, όντας φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here