Τα Stress Test αποκάλυψαν κρυμμένες «επισφαλείς χορηγήσεις» στις Τράπεζες!

0
277

Επισφαλείς χορηγήσεις δισεκατομμυρίων έκρυβαν οι Ελληνικές Τράπεζες, όπως αποκάλυψαν τα Stress Tests. Τις είχαν ταξινομήσει ως «αναδιαρθρωμένες» και τις υπολόγιζαν ως εξυπηρετούμενες.  

Πρακτικά αυτό σημαίνει, γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τα επόμενα τρίμηνα οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να σχηματίζουν μεγάλες νέες προβλέψεις άνω των 3,3 δις ευρώ, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να συμπεριλάβουν τα ευρήματα του τεστ αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στους ισολογισμούς τους.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι προσδοκίες ότι, μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα ρίξουν λεφτά στην αγορά για να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία ή ότι θα βγάζουν κέρδη με τα οποία θα πληρώνουν τα χρέη τους προς το κράτος, πάνε περίπατο, αφού πρώτο μέλημά τους θα είναι αφενός να συγκεντρώνουν χρήματα μέσω της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης (πώληση θυγατρικών, μείωση κόστους κ.α.) αφενός για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους και αφετέρου να βουλώνουν τις τρύπες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας παράλληλα βάρος στη συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου σταδιακά στο μέλλον να αρχίσουν να ανακτούν ένα μέρος από αυτά.

Το μεγαλύτερο βάρος «κόκκινων» δανείων φέρει η Πειραιώς με 28,1 δις ευρώ ή ποσοστό 38,5%, ακολούθως η Alpha Bank, η οποία ήταν η μόνη που πέρασε επιτυχώς τα τεστ αντοχής, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 20,9 δις ευρώ (33,6%), η Eurobank με «κόκκινα» δάνεια 16,7 δις ευρώ (31,8%) και η Εθνική με 16,33 δις ευρώ ή ποσοστό 23,2% επί του συνόλου.

Δείτε ποιες τράπεζες ΑΠΕΤΥΧΑΝ στα Stress Tests

 

 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here