Τεράστιο Κοίτασμα στο τεμάχιο 5 στην Κυπριακή ΑΟΖ φέρνει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην Κύπρο-«Ομπρέλα» ΗΠΑ στο νησί.

0
298

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Νατάσα Πηλίδη υπέγραψε  την συμφωνία για την χορήγηση δεύτερης άδειας εξερεύνησης με τον Διευθυντή Εξερεύνησης της Qatar Energy International, Ali Al-Mana και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ExxonMobil, Βαρνάβα Θεοδοσίου, στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λευκωσία, την Παρασκευή 10/12/21.

Τούρκος βουλευτής κατηγορεί τον Ερντογάν για μη ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο λόγω δράσης των ΗΠΑ | Pentapostagma

Το κοίτασμα στο τεμάχιο 5 «φέρνει» το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και τις ΗΠΑ στην Κύπρο κατά των Τούρκων…

Η ExxonMobil και ο συνεργάτης της Qatar Petroleum αύξησαν το μερίδιό τους σε πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, αφού υπέγραψαν συμφωνία για μια δεύτερη άδεια εξερεύνησης στο τεμάχιο 5, μέρος του οποίου  η Τουρκία ισχυρίζεται ως δικό της, κάτι που θα φέρει πιθανόν μετωπική σύγκρουση Αμερικανών και Τούρκων στην περιοχή.

Η γεώτρηση στο τεμάχιο 5 στα  ανοιχτά της Κύπρου αποτελεί σοβαρότατη πηγή έντασης με την Τουρκία από το 2011, όταν η Noble Energy, ανακάλυψε το πρώτο κοίτασμα  στα ανοιχτά της κυπριακής ΑΟΖ.

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλίδη δήλωσε ότι με τη νέα άδεια, η ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους για να λάβει μια καλύτερη εκτίμηση των πιθανών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «αρκετά ελπιδοφόρες ενδείξεις» ότι η γεωλογική σύνθεση της υποβρύχιας περιοχής αντικατοπτρίζει εκείνη ενός κοντινού σημείου όπου η ExxonMobil ανακάλυψε το 2019 ένα μεγάλο κοίτασμα που εκτιμάται ότι περιέχει 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Οι δύο ενεργειακές εταιρείες θα υλοποιήσουν μια εξόρυξη για να εκτιμήσουν το κοίτασμα, και για να επιβεβαιώσουν πόση ποσότητα φυσικού αερίου περιέχει.

Ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Κύπρου, δήλωσε ότι η νέα άδεια «μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κύπρο σε μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για υπεράκτια εξερεύνηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here