Τι δείχνει η ομάδα αίματος για την υγεία μας;

0
234

Η ομάδα αίματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν 4 τύποι ομάδων αίματος – Α, Β, ΑΒ και 0 – και αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις ομάδες αντιγόνων που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων του αίματος.

Δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους μόνο για να γνωρίζουμε με ποιους είμαστε συμβατοί δότες, αλλά αποκαλύπτουν και περίπλοκα δεδομένα για την προσωπική υγεία του κάθε ατόμου.

1. Προβλήματα μνήμης – πιο ευπαθής η ομάδα ΑΒ

Ο εγκέφαλός σας και το αγγειακό σας σύστημα έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα μπορεί να νομίζετε. Πρόσφατη μελέτη βρήκε πως άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ ήταν κατά 82% πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την ανάκληση της μνήμης τους, τη γλώσσα και την προσοχή συγκριτικά με άτομα διαφορετικών ομάδων αίματος.

Ένας λόγος, υποθέτουν οι ερευνητές, είναι η βασική πρωτεΐνη πήξης, η οποία μπορεί να μειώνει την ποιότητα της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, αντί να ασφαλίζουν τα σημεία που έχουν υποστεί τραυματισμούς.

2. Καρκίνος του παγκρέατος – ευπαθείς όλες οι ομάδες αίματος πλην της 0

Ενδεχομένως είναι πιο ακριβές αν πούμε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0 αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από ομάδα αίματος 0, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Yale πάνω σε βακτηριακές μολύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν περιπτώσεις μόλυνσης από ένα κοινό είδος βακτηρίων, γνωστό ως Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ζει στα ανθρώπινα σπλάχνα.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως άτομα με αυτό το βακτηρίδιο ήταν πολύ πιθανόν να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, λόγω του τρόπου με τον οποίο τα Α και Β αντιγόνα βοηθούν την ευημερία του συγκεκριμένου βακτηριακού πληθυσμού.

Άτομα με ομάδα αίματος 0 δεν διαθέτουν καθόλου αντιγόνα στην επιφάνεια των ερυθρών τους κυττάρων, γεγονός που τους επιτρέπει να δωρίσουν αίμα σε οποιονδήποτε.

3. Καρδιοπάθειες – πιο ευπαθής η ομάδα ΑΒ

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2012 βρήκε πως άτομα με οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος εκτός της ομάδας 0 φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν από καρδιοπάθειες.

Ωστόσο, όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλες τις ομάδες αυξημένο κατά 23%.

4. Άγχος – πιο ευπαθής η ομάδα αίματος Α

Μιας και συγκεκριμένες ομάδες αίματος είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν διάφορα επίπεδα ορμονών στο σώμα, οι γιατροί συνήθως προσαρμόζουν την εφαρμογή των συμβουλών τους ανάλογα με την ομάδα αίματος του ασθενούς.

Για παράδειγμα, άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, στο σώμα τους.

Επομένως γυμναστική που μειώνει τα επίπεδα του άγχους, όπως είναι το Tai Chi και η γιόγκα, μπορεί να είναι ευεργετικότερη για αυτούς από ότι η αερόβια ή η άσκηση με βάρη.

Όταν η αδρεναλίνη αυξάνεται και απελευθερώνει όλο και περισσότερη κορτιζόλη στο αίμα, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται κατακόρυφα.

Άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να αγχώνονται γρηγορότερα και να δυσκολεύονται περισσότερο να ξεπεράσουν προβλήματα στη ζωή τους.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here