Τι είπαν οι Αρχηγοί σε Δένδια – Βενιζέλο κεκλεισμένων των θυρών του ΥΠΕΞ;;

0
156

Στην σύσκεψη που έγινε στις 02/01/2015 στο ΥΠΕΞ με την συμμετοχή των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα μέσω των οποίων μπορεί να εκδηλωθεί ενδεχόμενη τουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως συνήθως συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις και παρά την αντίθετη άποψη που έχει κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη, οι στρατιωτικοί ήταν πιο ψύχραιμοι από τους πολιτικούς.

Οι Αρχηγοί έκαναν εκτίμηση της κατάστασης. Η Άγκυρα ασφαλώς και συντηρεί την «φωτιά» στην περιοχή . Μια «φωτιά» που σιγοκαίει και από την οποία προκύπτουν «πυροτεχνήματα», με παραβιάσεις, υπέρ-πτήσεις και διαρκή παρουσία του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Επιπλέον πέριξ του Καστελόριζου οι Τούρκοι θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζονται σαν να είναι εκείνοι που ελέγχουν την ενάερια κίνηση, χωρίς ασφαλώς να τους δίνει σημασία. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν είναι ανάξιο λόγου και προσοχής. Αντιθέτως. Όμως τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν οδηγεί απαραίτητα και σε κλιμάκωση της έντασης. 

Η Τουρκία μπορεί να θέλει να το κάνει, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το μπορεί. Και τέλος πάντων δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει με την σιγουριά ότι κάτι θα κερδίσει.

Μ΄ αυτό το σκεπτικό οι Αρχηγοί εισηγήθηκαν επιφυλακή στο μέγιστο αλλά το ίδιο να ισχύσει και για την ψυχραιμία.

Οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν γίνει. Οι επίμαχες περιοχές έχουν «διασφαλιστεί» με την παρουσία των μέσων που διαθέτουμε. Και τα σχέδια για πολλά διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια έχουν εδώ και αρκετές μέρες ετοιμαστεί.

Η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει μέχρι που θέλει να φθάσει και τι θέλει να πετύχει. Κανείς δεν θέλει ασφαλώς να το παίξει «κοκοράκι».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε κλοιό τουρκικών υποβρυχίων το Καστελόριζο για ένα μήνα…με πρόσχημα υποβρυχιακή άσκηση, μετά από τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία!! Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ…..

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here