Το βιβλίο του Φαμπιάν Περιέ για τον Αλέξη Τσίπρα και τις μεταμορφώσεις της πολιτικής.

0
297

Το βιβλίο για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που έγραψε ο Γάλλος ανταποκριτής διεθνών ΜΜΕ Φαμπιάν Περιέ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τόπος» και στα ελληνικά.

Τη μετάφραση έκανε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης και ο τίτλος του βιβλίου είναι «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» και στις 304 σελίδες του καταγράφεται η πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα. Εκδόσεις «Τόπος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκδοτικού οίκου «Τόπος» για την 1η έκδοση αναφορικά με το βιβλίο επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται από τον γνωστό Γάλλο ανταποκριτή διεθνών ΜΜΕ Φαμπιάν Περιέ, ως ο πολιτικός που, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αριστεράς, προκάλεσε υπολογίσιμη αναστάτωση στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης.

Κατά τον συγγραφέα, πίσω από την προσωπική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα ξετυλίγεται, αφενός, η μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και, αφετέρου, η ιστορία των πρόσφατων πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη της κρίσης που στο επίκεντρό τους βρέθηκε ο Έλληνας πολιτικός.

Ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, το βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας έχει αφήσει εμφανώς το στίγμα της.

Για την ακρίβεια η επί της ηγεσίας του, ως αριστερού πολιτικού στην αρχή, ως αριστερού πρωθυπουργού στη συνέχεια:

-διαπραγμάτευση της απεμπλοκής της  χώρας από τα επαχθή μνημόνια

-η επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών

-οι επιμέρους νόμοι (ή) και σχεδιασμοί με κοινωνικό πρόσημο

-η προσπάθεια διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας

-η διαδικασία διαμόρφωσης ενός διευρυμένου μετώπου της αριστεράς κ.λπ.

ενέπλεξαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε μια διαδικασία επαναστοχασμού και κριτικής, τόσο της κυρίαρχης όσο και της οποιασδήποτε αριστερής πολιτικής.

Το βέβαιο, επίσης, είναι ότι αυτή η φαινομενικά ελληνική υπόθεση, ακριβώς λόγω του «ελληνικού πειράματος» της Ευρώπης των τραπεζών, εξελίχθηκε ταχύτατα και, πάντα υπό τη διαρκή εμπλοκή του Έλληνα πολιτικού, σε ευρωπαϊκή και διεθνή υπόθεση.

Επομένως, η διερεύνηση της ιστορίας αυτού του πολιτικού προσώπου δεν μπορεί να κριθεί ανεξάρτητα από την παράλληλη ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Το βιβλίο Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής εξετάζει υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα – και στην ενδιαφέρουσα μορφή μιας πρώιμης βιογραφίας – τη ζωή και το έργο του».

Πηγή toposbooks.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code