«Το Βρώμικο Παιχνίδι» Γερμανίας-Βρετανίας με τον Ερντογάν και η διπλωματική μάχη στον ΟΗΕ…του Νίκου Μελέτη.

0
343

Μέσα από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο Σ.Α. του ΟΗΕ αλλά και στην ΕΕ, επιχειρείται από Βρετανία και Γερμανία να πέσουν στα «μαλακά» ο Τ. Ερντογάν και η Τουρκία για την εξαγγελία ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων, κινήσεις οι οποίες βρίσκουν ισχυρή αντίσταση από τις χώρες εκείνες που δεν θέλουν να δώσουν συγχωροχάρτι σε μια κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας.

Οι προσπάθειες αυτές αν ευοδωθούν απλώς θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα όχι μονο στο Κυπριακό, αλλά και στα Eλληνοτουρκικά και στα Eυρώ-τουρκικά και θα πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις ηγεμονικές και ανεξέλεγκτες φιλοδοξίες του Τ. Ερντογαν που αποτελούν εστίες αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή.

Και φυσικά είναι εύκολο να προβλεφθεί το πόσο θα αποθρασυνθεί ο Tούρκος ηγέτης τόσο στο Κυπριακό όσο και στα Eλληνοτουρκικά, εάν περάσει χωρίς να υποστεί συνέπειες αυτή η πρωτοφανής πρόκληση της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και η προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχικά στην ΑΟΖ και τώρα επί του εδάφους…

Στο Σ.Α. του ΟΗΕ μετά από διπλωματικές παρεμβάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, τουλάχιστον τρεις χώρες. η Κίνα η Ινδία και η Ιρλανδία, έσπασαν την «σιωπηρή διαδικασία» στην οποία είχε τεθεί για να εγκριθεί το νέο σχέδιο προεδρικής δήλωσης που είχε ετοιμάσει η Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ στις τρεις χώρες αναμένεται να προστεθούν και άλλα μέλη του ΣΑ, ενώ είναι γνωστή η σκληρή θέση που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον με τον ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν να ζητά «ισχυρή αντίδραση του Σ.Α.». Στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε το βράδυ, θα πρέπει να εμφανισθεί νέο σχέδιο το οποίο θα εγκριθεί με ομοφωνία.

Το δεύτερο σχέδιο Προεδρικής Δήλωσης που εμφάνισαν οι Βρετανοί ήταν βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο που είχε παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Υπήρχε αναφορά σε «καταδίκη» των δηλώσεων για την Αμμόχωστο που είναι σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ αλλά με τον γνωστό Βρετανικό τρόπο απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στο ποιος έκανε τις δηλώσεις αυτές και ποιος είναι υπεύθυνος για την παράνομη συμπεριφορά.

«Δηλώσεις που έγιναν στην Κυπρο στις 20 Ιουλίου» ανέφερε το Βρετανικό σχέδιο αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στον Τ. Ερντογάν και στην Τουρκία, έστω στον κ. Τατάρ.

Ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό και έτσι έσπασε η «σιωπηρή διαδικασία» και συνεχίζεται το διπλωματικό παρασκήνιο μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική διατύπωση, η οποία θα αποτελεί και σοβαρή βάση για τις μετέπειτα κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγχρόνως θα καταδείξει ότι κάθε κίνηση στα Βαρώσια θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

Και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όμως διαπιστώνονται προσπάθειες να αποτραπεί μια ισχυρή αντίδραση από το Συμβούλιο Υπουργών στην οποία πρωτοστατεί η Γερμανία και ορισμένες ακόμη χώρες που είναι στον κατάλογο των «συμπαθούντων» προς την Τουρκία.

Αυτός είναι και ο λόγος των διπλών παρεμβάσεων χθες του Ν. Χριστοδουλίδη και του Ν. Δένδια προς τον Ζ. Μπορέλ, ο οποίος πάντως κωλυσιεργώντας παραπέμπει στην αναμενόμενη έκδοση της Προεδρικής Δήλωσης του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Η Α. Μέρκελ πάντως χθες έδωσε λανθασμένα μηνύματα στην διάρκεια της μεγάλης συνέντευξης τύπου, καθώς ενώ έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση» και απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η εστίαση του προέδρου Ερντογάν σε μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα αλλά «πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή, και αυτό είναι δύσκολη δουλειά, στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».

Με την δήλωση αυτή η Γερμανίδα καγκελάριος επαναφέρει την γνωστή προσέγγιση του Βερολίνου, ότι δεν πρέπει να πιέζεται η Τουρκία ή να καταδικάζονται οι συστηματικές προσπάθειές της για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του πλαισίου λύσης που έχει τεθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την λύση του Κυπριακού.

Και λίγο πολύ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προσφέρονται, ανοχή και «ανταλλάγματα» στην Τουρκία προκειμένου να επιστρέψει στον.. .σωστό δρόμο και να μην γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη…

Υ.Γ. Βρετανικό «Βατερλώ» στο Σ.Α: Η νέα δήλωση κατονομάζει τους Τούρκους για τις παράνομες κινήσεις στα Βαρώσια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Νέα Υόρκης, η Βρετανία παρουσίασε νέο σχέδιο προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, όπου αναφέρεται ρητώς ότι οι ανακοινώσεις της 20ης Ιουλίου για το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής έγιναν από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.

Το προσχέδιο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία η οποία λήγει στις 9 το πρωί τοπική ώρα (4 μμ ώρα Κύπρου).

Την Πέμπτη, μετά το σπάσιμο της σιωπηρής διαδικασίας από Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις Λονδίνου-Λευκωσίας και Λονδίνου Ουάσιγκτον, που ζητούσαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και να σημειώνεται ότι υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων και ανακοινώσεων του Σ.Α. Η πρώτη απαίτηση ικανοποιήθηκε πλήρως και η δεύτερη πλησίασε πολύ, μετά τις τροποποιήσεις του πρώτου σχεδίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί η σθεναρή στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του οποίου ο επικεφαλής Άντονι Μπλίνκεν είχε προβεί σε δηλώσεις για ισχυρή αντίδραση του Σ.Α. σχετικά με τα Βαρώσια και έμενε εκτεθειμένος από το βρετανικό προσχέδιο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here