«Το δικό μου» πεζοδρόμιο ανήκει σε όλους μας!

0
987

Με αφορμή και το δεύτερο ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου «ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ» σαφώς πιο καλαίσθητο από το πρώτο «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» που μου αναλογεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μου και στην ανάληψη των ευθυνών μας.

Αξιότιμες/οι συνδημότισσες/ες, κάτοικοι του Ενιαίου Δήμου Κηφισιάς,

«Πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο αναλογιστείτε σας παρακαλώ, στην καθημερινότητά σας, συνοδεύοντας τα παιδιά σας στο σχολείο, πηγαίνοντας στην εργασία σας ή στο super market ποιον δημόσιο χώρο χρησιμοποιείτε για να κινείσθε; Το πεζοδρόμιο ή τον δρόμο;

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο μάλλον χρησιμοποιείτε τον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα αλλά εκνευρίζοντας και τους οδηγούς! Ο ένας εμποδίζει τον άλλο δηλαδή!

Το πρόβλημα, είναι διαχρονικό και ξεκίνησε – κατά την άποψή μου – από την ανοικοδόμηση της Νέας Κηφισιάς.

Τότε λοιπόν, οι κατασκευαστές-εργολάβοι των μεζονετών – αν και γνώριζαν τον νόμο – για να κερδίσουν χώρο από το οικόπεδο, αντί να φυτέψουν κυπαρισσοειδή και λέιλαντ, καλλωπιστικά φυτά, ακόμη και μανόλιες, χαμηλής ή υψηλής βλάστησης εντός του οικοπέδου, τα φύτευαν εκτός αυτού, καταλαμβάνοντας έτσι τα πεζοδρόμια και παρεμποδίζοντας τους φυσικούς τους χρήστες, τους πεζούς, να τα χρησιμοποιήσουν. 

Έτσι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, βλέποντας το πεζοδρόμιο του γείτονά τους, είχαν επιδοθεί και αυτοί σε αισθητικές παρεμβάσεις ως προς την «αναβάθμιση» και των «δικών» τους πεζοδρομίων, διαμορφώνοντάς τα βάσει της προσωπικής περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας! 

Και όλα αυτά βέβαια υπό την διαχρονική ανοχή των Δημοτικών Αρχών ή από άγνοια της νομοθεσίας, παλαιοτέρων δημοτικών αρχόντων για τον νόμο περί κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 967 ΑΚ , σ' αυτούς περιλαμβάνονται και οι δρόμοι. 

«Ως τμήματα των δρόμων λογίζονται και τα πεζοδρόμια, που είναι και αυτά κοινόχρηστα, όπως τούτο προκύπτει από το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ.

Κατά την έννοια της ως άνω διατάξεως του ΑΚ, η κοινή χρήση του πράγματος ενέχει την από όλους γενικά απόλαυσή του και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας που είναι στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, συνταγματικώς προστατευόμενο ( άρθρ. 5 παρ. 1 Συντάγματος)».

Γι' αυτό λοιπόν, «από πλευράς κατάληψης δημοσίου κτήματος – έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι, οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ’ αυτών αυθαίρετα, τοποθετημένα από οποιονδήποτε – η πράξη είναι ποινικά κολάσιμη, διώκεται αυτεπαγγέλτως και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.» 

Από την 1.9.2014 και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή ξεκίνησε την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Στο 1ο Κεφάλαιο, με τίτλο: «Τι Πόλη Θέλουμε;», μια από τις προμετωπίδες του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι:

«Η απελευθέρωση πεζοδρομίων από παράνομα εμπόδια και θάμνους. Τέλος στα αδιάβατα πεζοδρόμια. Ανάδειξη των πινακίδων σήμανσης της τροχαίας (κρυμμένα από κλαδιά, ξεβαμμένα) και των εξαφανισμένων διαγραμμίσεων και συνεχής συντήρηση τους».

Την αρχή έκανε ο νέος Δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος απελευθερώνοντας από τις πικροδάφνες το απέναντι του Δημαρχείου πεζοδρόμιο! 

Τι πέτυχε λοιπόν με τη συμβολική, κατά την άποψή μου, κίνησή του αυτή κ. Γ. Θωμάκος: Πρώτον – να υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες, δεύτερον – να εφαρμόσει έναν νόμο που οι άλλες δημοτικές αρχές δεν εφήρμοζαν για διάφορους λόγους, και τρίτον – να καταστήσει σαφές προς όλους, ότι είναι αποφασισμένος – όπως είπε στο Δ.Σ. (12.11.2014) – να το «πάει μέχρι το τέλος».

Προφανώς, δεν εννοούσε μόνο στο θέμα της απελευθέρωσης των πεζοδρομίων.

Αγαπητοί συμπολίτες, που πέσατε θύματα των κατασκευαστών-εργολάβων ή του γείτονά σας, λόγω άγνοιας του νόμου και μην αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο που επιφυλάσσετε στους γείτονές σας, μα και σε εσάς τους ίδιους, ΣΑΣ ΚΑΛΩ να απελευθερώσετε το πεζοδρόμιό σας, ώστε να μπορεί το παιδί σας, το εγγόνι σας να πάει με ασφάλεια στο σχολείο, αλλά και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και χωρίς κόπο, ανεβοκατεβαίνοντας στα πεζοδρόμια.

Ας κάνουμε κι εμείς λοιπόν το αυτονόητο. Ας μην τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο. Ας σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται!!»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here