Το Ηθικό Πλεονέκτημα του Κώστα Καραμανλή και το «σκοτεινό» παραμάγαζο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

0
180

Για να αντιληφθεί κανείς την διαφορά και την απόσταση «ετών φωτός», από πλευράς Δημοκρατικής οργάνωσης, της ΕΥΠ στην Kυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με τότε Υπουργό Εσωτερικών τον τ. ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο και στην Kυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στις διατάξεις και στην σχετική συζήτηση στη Βουλή, για το ν. 3649/2008.

ΕΥΠ: Το ηθικό πλεονέκτημα του Κώστα Καραμανλή και το παραμάγαζο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρόκειται για το νόμο που έφερε στην Βουλή και ψήφισε, επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ν. 3649/2008 για την ΕΥΠ έδειχνε το πραγματικά Δημοκρατικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, σε πλήρη αντίθεση με το σημερινό «καθεστώς» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έκανε την ΕΥΠ «σκοτεινό» παραμάγαζο του Πρωθυπουργού.

Δύο αποσπάσματα από την ομιλία του τότε Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου στη Βουλή κατά την συζήτηση του σ.ν. για την ΕΥΠ, που έγινε μετά ο ν. 3649/2008, αρκούν για να δείξουν ότι η σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή και Προκόπη Παυλόπουλου.

Το πρώτο απόσπασμα αφορά την εξήγηση που έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος για το ότι δεν πρέπει να υπάγεται η ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό.

Εξήγηση που είναι κόλαφος για την τωρινή συμπεριφορά Μητσοτάκη:

«Δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού στο Κοινοβουλευτικό μας Πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της Ε.Υ.Π. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς. Γι’ αυτόν το λόγο ορθώς υπάγεται στο ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών και στον Υπουργό Εσωτερικών. Και αυτό είναι σημαντικό και άκρως συμβολικό».

Και το δεύτερο απόσπασμα αφορά το πως ο Προκόπης Παυλόπουλος αντιλαμβανόταν τη δημοκρατική οργάνωση της ΕΥΠ, σε σχέση με τον σημερινό «σκοτεινό» αντιδημοκρατικό μηχανισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Πρώτον, ότι η Ε.Υ.Π. είναι σύμφωνη, ως προς την λειτουργία και την οργάνωσή της, με την αποστολή την οποία αναλαμβάνει. Και η αποστολή είναι συνάρτηση του επιπέδου της Δημοκρατίας την οποία έχουμε. Άρα, λοιπόν, είναι απαραίτητη μια Ε.Υ.Π. μόνον όταν είναι αφιερωμένη στην αποστολή της. Αποστολή που οριοθετείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Δημοκρατικού Κράτους Δικαίου.

Και, δεύτερον, είναι απαραίτητη η Ε.Υ.Π. υπό τον όρο ότι ασκεί τα καθήκοντά της υπό όρους νομιμότητας. Και νομιμότητα σημαίνει ότι δρα σύμφωνα με τους κείμενους κανόνες δικαίου, σεβόμενη ιδίως τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Γιατί πρέπει να σας πω ότι στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, όποια και αν είναι η αποστολή της Ε.Υ.Π., σε καμία περίπτωση όσο σημαντική και αν είναι, δεν μπορεί να παραβιάζει τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ότι είχα πει για την περίπτωση του οργανωμένου εγκλήματος θα το πω και εδώ: Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρήσει κάποιος ότι η σημασία της αποστολής της Ε.Υ.Π. μπορεί να είναι τέτοια, ώστε να χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις αναφορικά με τον πλήρη σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όποιος το θεωρεί αυτό διαφορετικά, θέτει ένα ψευδοδίλλημα που δεν ταιριάζει στην σύγχρονη Δημοκρατία. Στην σύγχρονη Δημοκρατία η Ε.Υ.Π. καταξιώνεται όταν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της χωρίς να παραβιάζει τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται και η ουσία της Ε.Υ.Π. στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Δηλαδή, επαναλαμβάνω, στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει ένα κράτος-άρα και η Ελλάδα-χωρίς μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών:

-Πρώτον, υπό τον όρο ότι αυτή η υπηρεσία είναι αφιερωμένη στην αποστολή της, όπως αυτή ανταποκρίνεται στο ακέραιο σ’ ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

-Δεύτερον, υπό τον όρο ότι τηρεί την Αρχή της Νομιμότητας και, ιδίως, σέβεται στο ακέραιο τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Πως θα μπορούσε λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής που δεν συνεργαζόταν με τα άκρα, ακόμα κι αν αναγκάστηκε να αφήσει την Πρωθυπουργική καρέκλα για να μείνει πιστός στις αξίες του, να παρευρίσκεται σήμερα στην Βουλή;

Αυτό ως απάντηση όσων αναρωτιούνται «γιατί ο πρώην πρωθυπουργός και φυσικός ηγέτης της παράταξης απουσίαζε από την σημερινή συζήτηση»…

Και τα όσα αναφέρονται προηγουμένως εξηγούν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανανέωσε την θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά την «εμπιστεύθηκε» στην «σιωπηλή» και «βολική» θαυμάστρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here