Το παγκόσμιο χειρόφρενο…του Ηλία Καραβόλια.

0
784

Και ξαφνικά η ζωή ξαναγίνεται δύσκολη. Πολύτιμη φυσικά όσο τίποτε άλλο είναι η υγεία μας οπότε και οφείλουμε να την προστατεύσουμε με κάθε θυσία και χωρίς να σκεφτόμαστε το χρήμα και την εργασία. Αλλά το σίγουρο είναι ότι το εισόδημα θα περιοριστεί ξανά.

Κάθε άνθρωπος θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προτεραιότητες και ανάγκες. Κοινωνίες ολόκληρες υιοθετούν εμφανώς την απωθημένη πρακτική του οικονομικού συστήματος:

Αναστολή δαπάνης σε ορίζοντα απροσδιόριστο – το καταλυτικό όπλο για να προκληθεί ύφεση ή  / και κραχ. Και αυτό που τρομάζει και τον πλέον ψύχραιμο πολίτη είναι ο άγνωστος χρόνος και το άγνωστο της κατάληξης αυτού του δραματικού γεγονότος (που ουσιαστικά είναι το πρώτο «παγκόσμιο γεγονός»)

Πολλοί αναρωτιούνται το αυτονόητο: είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα με την εκθετική αύξηση του ιού και γι’ αυτό τόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις «νέκρωσαν» τις οικονομίες και μάλιστα – με δηλώσεις ηγετών – για πολύμηνη όπως λένε περίοδο;

Έχουν στα χέρια τους μελέτες και προβολές στατιστικών που δείχνουν πάρα πολλούς θανάτους ώστε να θέσουν σε καραντίνα σχεδόν τα πάντα και να προφυλάξουν τα ούτως ή άλλως εξασθενημένα δημόσια συστήματα υγείας;

Προφανώς οφείλουμε να υιοθετήσουμε την ορθολογική εκδοχή: ναι, οι πολιτικές ηγεσίες ξέρουν ότι θα ενταθεί το φαινόμενο και δρουν αναλόγως για τον έγκαιρο περιορισμό του.

Ο καπιταλισμός λοιπόν μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε καραντίνα. Λες και έχει σηκωθεί ένα παγκόσμιο χειρόφρενο στα πάντα για μια άγνωστη χρονικά περίοδο. Λες και έπρεπε να βρει το σύστημα διεθνώς μια αφορμή ώστε να προχωρήσει σε αυτό που μάλλον είχε ανάγκη: στην έκδοση νέου χρήματος.

Θα κοπεί παγκοσμίως ένα ποσό από 8-10(!) τρις ώστε να ενισχυθούν οι οικονομίες. Και ιδού η εύλογη απορία φίλε αναγνώστη: σε ποιους θα καταλήξει η μερίδα του λέοντος; Μήπως πάλι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καρπωθεί μεγάλο μέρος των κεφαλαίων στήριξης και δεν το διοχετεύσει στις κοινωνίες;

Κρίνοντας τα μέτρα στήριξης π.χ. στην Ελλάδα φαίνεται – είναι η αλήθεια – ότι αυτά στηρίζουν εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αρκούν άραγε; Και οι επιχειρήσεις που δεν θα κλείσουν και θα αναγκαστούν να απολύσουν κόσμο πώς θα σώσουν τους εργαζόμενούς τους; Ας αναμένουμε διευκρινίσεις ώστε να σταθμίσουμε πιθανές στρεβλώσεις.

Γράφω τα παραπάνω γιατί όταν στην αγορά ένας πελάτης δεν πληρώνει μια επιχείρηση η αλυσίδα των οφειλών γίνεται  μεγάλη. Η οικονομία είναι κύκλωμα και δίκτυο μαζί. Και μια χώρα όπως η Ελλάδα που στηρίζεται στο 1/3 του ΑΕΠ της από εξωγενές εισόδημα (τουρισμός) η κατάσταση μοιάζει πολύ δύσκολη.

Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει μια τοπική αλλά και η εθνική οικονομία με έναν, δύο ή και περισσότερους χαμένους μήνες. Και τι συνέπειες θα έχουμε αν έστω και ελάχιστοι από τα εκατομμύρια των ξένων που θα έλθουν μετά από κάποιους μήνες στη χώρα μας παρουσιάσουν συμπτώματα ή διαγνωστούν ως κρούσματα.

Παγκοσμίως η ύφεση μάλλον προμηνύεται μεγάλη. Πολλές αναλύσεις κάνουν λόγο για ένα παγκόσμιο project αναδιάρθρωσης εταιρικών και κρατικών χρεών και ίσως για μια πιθανή υποτίμηση του κόστους εργασίας στον δυτικό κόσμο αφού τα κινεζικά φθηνά χέρια παράγουν πλέον τα πάντα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here