Το Παρασκήνιο της επίσκεψης του Ουκρανού ΥΠΑΜ.

0
153

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας για τις σχέσεις Κιέβου-Λευκωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοβ, στη Κύπρο έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία κι αποτελεί, αναμφίβολα, την μοναδική επίσκεψη υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου -και εκ των στενών συνεργατών του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι-μετά την Ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, πέρυσι.

Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ έκανε επισκέψεις σε Λεμεσό και Λευκωσία και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα, ενώ αφίχθηκε από την Ελλάδα-στα πλαίσια μιας διπλωματικής δραστηριοποίησης της Ουκρανικής Κυβέρνησης σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου-κι ενόψει, όπως καταγράφεται διεθνώς από την σχετική ανάλυση, μιας μεγάλης κλίμακας αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που προετοιμάζεται για τον προσεχή Μάιο.

Τεράστιο πεδίο μπροστά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος που τελεί υπό στρατιωτική κατοχή και υπέστη εισβολή ξένης στρατιωτικής δύναμης, της Τουρκίας, το 1974, στήριξε εξαρχής σε διπλωματικό και ανθρωπιστικό επίπεδο το Κίεβο.

Η βοήθεια της Κύπρου σε ανθρωπιστικό επίπεδο προς την Ουκρανία ξεπέρασε ήδη τα 3 εκατ. ευρώ, με προοπτικές περαιτέρω υποστήριξης, καταγράφοντας μάλιστα σχετικό ιστορικό ρεκόρ για την ιστορία της κυπριακής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τρίτη χώρα.

Οι σχέσεις Κιέβου-Λευκωσίας με αφορμή την Ρωσική εισβολή επαναπροσδιορίστηκαν με σοβαρές προοπτικές εμβάθυνσης σε όλους τους τομείς με την ΚΔ να προσφέρει σειρά διευκολύνσεων σε αριθμό Ουκρανών προσφύγων μετά την 24η Φεβρουαρίου και την ρωσική εισβολή.

Την ίδια στιγμή στο πεδίο της άμυνας, η Ουκρανία-χώρα που παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση συνεχώς από το 2022, και παλιότερα από το 2014-2016, θα μπορούσε να προσφέρει αλλά και να λάβει τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς από την ΚΔ-όπως καταγράφουν σχετικές πηγές με γνώση των πραγμάτων που μίλησαν στην «Κ».

Η Κυπριακή Εταιρεία κατασκευής drones Swarmly (Ουκρανικών συμφερόντων) έχει ήδη στείλει περίπου 50 drones στην Ουκρανία όπως δήλωσε στέλεχος της εταιρείας στον ιστότοπο «Defense One».

Το μικρότερο είναι το Poseidon H10 με άνοιγμα φτερών 3,5 μέτρων, αντοχή δύο ωρών και ωφέλιμο φορτίο 8 λιβρών. Το μεγαλύτερο είναι το Poseidon H6, ένα υβρίδιο βενζίνης/ηλεκτρικής πρόωσης με άνοιγμα φτερών πέντε μέτρων, αντοχή 7 ωρών και ωφέλιμο φορτίο 50 λιβρών.

Στη φώτο Ουκρανοί στρατιώτες, επί ουκρανικού εδάφους, που εκπαιδεύονται στη χρήση των δύο τύπων drones.

H μεγάλη εικόνα

Ο ΥΠΑΜ επισκέφθηκε, στον Ύψωνα, τις εγκαταστάσεις Κυπριακής Εταιρείας drones (σ.σ. Ουκρανικών συμφερόντων) που έχει ήδη αποστείλει αριθμό drones στο Ουκρανικό μέτωπο.

Στη συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, κ. Γιωργάλλα, επανεπιβεβαιώθηκε η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Κίεβο μιας και η Λευκωσία εκτός της συμμετοχής και τήρησής της, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, στον μηχανισμό των ευρωπαϊκών κυρώσεων στήριξε εξαρχής, μέσω του τέως ΥΠΑΜ κ. Πετρίδη, και την απόφαση για την χρηματοδότηση αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη-πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πλαίσια αυτού, η Κύπρος θα προσφέρει από τον επόμενο μήνα τεχνογνωσία στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε ζητήματα του στρατιωτικού αντικειμένου του Μηχανικού και δη στα πεδία της αποναρκοθέτησης και της εξουδετέρωσης IED’s (improvised explosive devices/αυτοσχέδιων εκρηκτικών).

Στην Ουκρανία, ακόμη και σε περιοχές που αυτή την στιγμή δεν βρίσκονται στο επίκεντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγινε εκτεταμένη χρήση ναρκών όλων των τύπων (αντιαρματικές/ATLs και κατά προσωπικού/APLs) με την περίπτωση του Ρωσικού τύπου PFM-1S (γνωστές και ως «πεταλούδες» ή «πέταλα») να χρησιμοποιείται ευρέως από τον Ρωσικό στρατό.

Η Κύπρος προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία για την αποναρκοθέτηση | The Indicator

Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στις οποίες η ΚΔ θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς Ναρκαλιευτές στα πλαίσια της Κυπριακής βοήθειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», πρόκειται για 18 Ουκρανούς συνολικά στρατιωτικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here