Το ράπισμα Παπαγγελόπουλου στην διαπλοκή.

0
298

Στην επική ομιλία του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου στις 25/01.2017 στην Βουλή, ξεχώρισε η αναφορά του στον στρατηγό του Ναπολέοντα Πιέρ Καμπρόν. Η αναφορά αυτή ήταν εξαιρετικά συμβολική και αποκαλυπτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχθηκε από την διαπλοκή, οι οποίες κατέπεσαν παταγωδώς, αφιέρωσε στους επιτιθέμενους νταβατζήδες την λέξη που εκστόμισε ο Γάλλος στρατηγός όταν όλα ήταν χαμένα και οι αντίπαλοι του ζήτησαν να παραδοθεί. Ποιά ήταν αυτή;

Ο Πιέρ Καμπρόν (1770-1842) ήταν στρατηγός του Ναπολέοντα. Λένε πως ήταν ο τελευταίος που απέμεινε ν’ αντιστέκεται μάταια στο Βατερλό, όταν όλα είχαν πια κριθεί. 

Αντιγράφουμε από τους Αθλίους του Βίκτωρα Ουγκώ σε μετάφραση Γιώργου Κοτζιούλα που το βρήκαμε στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου:

Όταν πια απ’ τη λεγεώνα δεν απόμενε παρά μια χούφτα, όταν από τη σημαία τους δεν απόμενε παρά ένα κουρέλι, όταν τα ντουφέκια τους έπειτα απ’ την εξάντληση των σφαιρών δε χρησίμευαν πια παρά για ραβδιά, έπιασε τους νικητές ένα είδος ιερού τρόμου γύρω απ’ αυτούς τους υπέροχους μελλοθάνατους και το αγγλικό πυροβολικό σώπασε, παίρνοντας ανάσα.

Ήταν κάτι σαν ανάπαυλα. Οι μαχητές είχαν γύρω τους ένα σμήνος φασμάτων, σιλουέτες καβαλάρηδων, τη μαύρη όψη των κανονιών, τον ουρανό που λεύκαζε ανάμεσα απ’ τους τροχούς και τους κιλλίβαντες. Το τεράστιο κεφάλι του θανάτου, που θαμπό-βλέπουν πάντα οι ήρωες μες στον καπνό στο βάθος της μάχης, προχωρούσε απάνω τους και τους κοιτούσε.

Μπόρεσαν ν’ ακούσουν το ξαναγέμισμα των κανονιών στη σκοτεινιά του απόβραδου. Οι αναμμένες θρυαλλίδες, οι όμοιες με μάτια τίγρης, έκαμαν ένα κύκλο γύρω απ’ τα κεφάλια τους. Όλοι οι πυροδότες των αγγλικών πυροβολαρχιών πλησίασαν στα κανόνια.

Και τότε, συγκινημένος, το ύστατο εκείνο λεπτό που κρατούσε μετέωρο πάνω απ’ αυτούς τους άντρες, ένας Άγγλος στρατηγός, κατ’ άλλους ο Κόλβιλ, κατά άλλους ο Μαίτλαν, τους φώναξε:

-Γενναίοι Γάλλοι, παραδοθείτε!

-Και ο Καμπρόν αποκρίθηκε: Σκατά!

Με την αναφορά του λοιπόν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ξεκαθάρισε στους νταβατζήδες ποια ακριβώς είναι η θέση του απέναντί τους. Όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, τους έχει χ….

Η ομιλία του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην Βουλή για τα θαλασσοδάνεια των Κομμάτων:

{videobox}3r_Mdily7gw{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here