Το σχέδιο «απαγκίστρωσης» του ΔΝΤ από το ελληνικό χρέος….. του Γιάννη Αγγέλη.

0
252

Από την «εξίσωση» του χρηματοδοτικού σκέλους του τρίτου δανείου προς την Ελλάδα θα λείπει η μεταβλητή του ΔΝΤ.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ προκειμένου να αποκαταστήσει ο διεθνής Οργανισμός την αξιοπιστία του ως προς τους όρους παροχής δανείων που προϋποθέτουν την μεσοπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του χρέους της χώρας που δανείζεται και ταυτόχρονα να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα προγράμματα της τρόικας στην Ευρωζώνη.

Οι διαπραγματεύσεις για το πώς αυτό θα γίνει – έχουν ήδη αρχίσει σε τεχνικό επίπεδο – θα καταλήξουν στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2014 και θα συνδυασθούν με την οριστικοποίηση του μοντέλου δανειοδότησης της Ελλάδας, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016 μέσω του EFSF, όσο και για τον νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η Ευρωζώνη έχει καταλήξει στην απόφαση για μία νέα «λειτουργική σχέση» με το ΔΝΤ, που θα απαλλάσσει τον οργανισμό από τις καταστατικές «αποκλίσεις» στις οποίες τον είχε σιωπηρά αποδεχθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν δεσμευθεί με «υποσχετική» να εγγυηθούν για την αμφίβολη τότε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δώδεκα μήνες μετά, το μοντέλο εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη θα αλλάξει κάτω από την πίεση των μη ευρωπαίων μετόχων του ΔΝΤ και ιδιαίτερα των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ασίας και της Ν. Αμερικής που κατηγορούν τους Ευρωπαίους ότι με την ανοχή των ΗΠΑ έχουν μετατρέψει το ΔΝΤ σε δανειοδότη της ευρωπαϊκής κρίσης.

Εξ ου και η επίμονη μέχρι στιγμής απαίτηση του ΔΝΤ για «κούρεμα» του κεφαλαίου του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλισθεί η «βιωσιμότητά» του και η επίσης επίμονη άρνηση της Ευρωζώνης να δεχθεί τέτοιες «ζημιές».

Τώρα με την σταδιακή εκτός απροόπτου απαγκίστρωση του ΔΝΤ και την νέα «λειτουργική σχέση» με την Ευρωζώνη, δρομολογείται η ομαλοποίηση του ρόλου του οργανισμού στην Ευρώπη αλλά με νέους οικονομικούς όρους.

Στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί από καμία από τις δύο πλευρές, φαίνεται να διαμορφώθηκαν οι όροι αυτού του συμβιβασμού όπου το ΔΝΤ θα αποχωρήσει σταδιακά από την συμμετοχή του στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, μη συμμετέχοντας στο τρίτο πακέτο και με την Ευρωζώνη να εγγυάται για την φερεγγυότητα της αποπληρωμής του χρέους που αφορά στο ΔΝΤ και το οποίο για τα επόμενα δύο χρόνια ξεπερνά τα 15 δις ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο δανεισμός της Ελλάδας μέσω των μνημονίων έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε όταν τελειώνουν οι δόσεις αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ να αρχίζουν οι δόσεις αποπληρωμής των διακρατικών δανείων και των δανείων του EFSF…….

Οι διαδικασίες αυτές μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή δημιουργούν ένα περιθώριο χρόνου (μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές Ιανουαρίου 2014) στον οποίο καμία πλευρά δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει δημόσια την θέση της μέχρι να συγκροτηθεί και η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Με αποτέλεσμα, οι μόνες διαδικασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη επισήμως θα είναι αυτές της παρατεταμένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του …Σεπτεμβρίου 2013 με την τρόικα να επιστρέφει στην Αθήνα, όταν κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει επαρκώς τις δεσμεύσεις της.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων άλλωστε θα έχει σήμερα συναντήσεις ο επικεφαλής του EuroworkingGroup Thomas Wieser ο οποίος βρίσκεται «τεχνικά» στο κέντρο όλων των προετοιμασιών για την αναμόρφωση του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και τον νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τυπικά βέβαια η επίσημη αφορμή της επίσκεψής του συνδέεται με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα το α΄ εξάμηνο του 2014.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here