Το Oruc Reis αφού έφτασε στο όριο των 6ν.μ. από τη Στρογγύλη φεύγει, για να έρθουν τα γεωτρύπανα.

0
207

Μέχρι προχθές Κυριακή που έληξε η τελευταία τουρκική NAVTEX, συνέχισε να κινείται στην περιοχή του συμπλέγματος του Καστελλόριζου το Oruc Reis οποίο συνοδευόταν από δύο βοηθητικά και τρία πολεμικά πλοία.

Ο στολίσκος έφθασε σε απόσταση μόλις έξι μιλίων από την μικρότερη νήσο του συμπλέγματος, την Στρογγύλη και συνεχεία κινήθηκε προς την Μεγίστη διεξάγοντας έρευνες μέχρι και οκτώ μίλια από τις ελληνικές ακτές. Θεωρείται βέβαιο ότι στην περιοχή αυτή θα συνεχίσει να κινείται μέχρι τα μεσάνυκτα της Κυριακής οπότε λήγει και η NAVTEX.

Στη συνεχεία θα αποσυρθεί ώστε να μη βρίσκεται στην θάλασσα κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με το νέο έτος όμως οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή θα επαναληφθούν. Καλά ενημερωμένοι κύκλοι εκτιμούσαν μάλιστα, ότι αυτή την φορά μπορεί να μην βγει το Oruc Reis, αλλά κάποιο από τα πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας, για να διερευνήσει δήθεν περαιτέρω τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας αφού το γεωτρύπανο θα «ακουμπήσει» βυθό.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν να αντιμετωπιστεί με τη λογική ή με δηλώσεις, ότι όσο παραμένει εκτός έξι μιλίων δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή dynatielladanews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code