Τράπεζα της Ελλάδος: Πτώση του Τουρισμού-Εκτόξευση στο 8,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών.

0
238

Κάτω από τα επίπεδα του 2019 ο Τουρισμός, μείωση των εξαγωγών σε σταθερές τιμές τον Νοέμβριο, αθρόες εισαγωγές…

-Έκρηξη ελλείμματος Εξωτερικών Συναλλαγών-Θα επηρεάσει ανάπτυξη και ΑΕΠ,

-Κάτω από τα επίπεδα του 2019 ο Τουρισμός, μείωση των εξαγωγών σε σταθερές τιμές τον Νοέμβριο, αθρόες εισαγωγές.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως, εκτός από την επιβάρυνση των καυσίμων, το ισοζύγιο επιβαρύνεται και από τις αθρόες εισαγωγές εμπορευματικών αγαθών, οι οποίες είναι σχεδόν διπλάσιες των εξαγωγών.

Παράλληλα, ο Τουρισμός καλύπτει μεν ένα μέρος του ελλείμματος των εμπορευματικών αγαθών, πλην όμως τα στοιχεία για την πορεία του 2022 δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ήρθαν λιγότεροι τουρίστες, σε σχέση με το 2019 που ήταν η χρονιά ρεκόρ και στόχος ήταν η υπέρβαση του στόχου.

Επίσης, οι εισπράξεις από τον τουρισμό υπολείπονται οριακά της επίδοσης του 2019, αλλά αυτό οφείλεται στον υψηλό, πληθωρισμό, που αύξησε την Τουριστική δαπάνη. Ακόμη οι εξαγωγές, σε σταθερές τιμές χωρίς την επίδραση του πληθωρισμού, εμφανίζονται μειωμένες.

Κατά 7,5 δις ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 φθάνοντας τα 17,5 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το 8,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 37,0% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 43,6% σε τρέχουσες τιμές (18,8% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 23,8% και 25,9% αντίστοιχα (7,3% και 17,4% σε σταθερές τιμές).

Αντιθέτως το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών αυξήθηκε καθώς βελτιώθηκε σημαντικά το ταξιδιωτικό Ισοζύγιο.

Πιο αναλυτικά: Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 90,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 68,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,9% και το 97,2% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5%.

Τέλος, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Το Ισοζύγιο Δευτερογενών Εισοδημάτων κατέγραψε επίσης έλλειμμα έναντι πλεονάσματος την ίδια περίοδο του 2021, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, το έλλειμμα του συνολικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων, που αντιστοιχεί στις ανάγκες για χρηματοδότηση της χώρας από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 8,2 δις ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 14,6 δις ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 1,5 δις ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,2 δις ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,3 δις ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 1,3 δις ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 6,8 δις ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 4,6 δις ευρώ).

Πηγή: sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here