Τρικλοποδιά στην Εκτόνωση της Κρίσης η επέκταση της Τουρκικής navtex.

0
428

Παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι 27 Αυγούστου…

Εμπόδια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, βάζει η Τουρκία παραμονές, μάλιστα, των επισκέψεων του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η κίνηση της Άγκυρας να παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis, στην περιοχή, έως και τις 27 Αυγούστου θεωρείται μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων και πως εννοεί η Κυβέρνηση Ερντογάν έναν Ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας αναμένεται να λάβει ευρύτερες διαστάσεις, το επόμενο διάστημα μιας και στην Ελλάδα αλλά και Γερμανία αναμενόταν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα αποχωρούσε, μετά τη λήξη της παράνομης navtex (μεσάνυχτα Κυριακής).

Το όλο θέμα θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί από Ελληνικής πλευράς, κατά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Mάα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προκλητική συμπεριφορά

Ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα γίνεται λόγος για συμπεριφορά που δείχνει πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει διάθεση καμία για αποκλιμάκωση της κατάστασης, που επικρατεί στην περιοχή από τις 21 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται με νόημα, εκτίθεται το Βερολίνο το οποίο επιμένει να προσπαθεί σε εκτόνωση της όλης κατάστασης προκειμένου να γίνει εφικτός ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, σε ότι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέφεραν τα εξής:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.  Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Η νέα ημερομηνία εκπνοής της παράνομης NAVTEX θεωρείται ότι συνδέεται με την αναμενόμενη κύρωση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την προσεχή Τετάρτη.

Το Oruc Reis

Με βάση πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο, το Τουρκικό ερευνητικό το βράδυ Κυριακής έπλεε εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Το ερευνητικό σκάφος την ίδια χρονική στιγμή εμφανιζόταν να κινείται 40 ναυτικά μίλια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την συνοδεία των δυο βοηθητικών του πλοίων, μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και να παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δραστηριότητα

Μετά τις κοινές ασκήσεις αεροναυτικών μέσων Ελλάδας και Γαλλίας, εντός περιοχής της παράνομης Τουρκικής navtex, σειρά έχουν οι κοινές δραστηριότητες πολεμικών αεροπορικών μέσων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα αναμένονται να προσγειωθούν στη Σούδα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 των ΗΑΕ, σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ, αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ.

Όπως μεταδίδεται από την Ελλάδα, τα 4 F-16 των ΗΑΕ θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις με Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, στην ίδια περιοχή με αυτή των ασκήσεων με τις Γαλλικές δυνάμεις.

Στην Κύπρο

Μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση είναι προγραμματισμένη την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου και στην περιοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, Γαλλικές και Ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα από πλευράς Γαλλίας, συμμετοχή θα έχουν γαλλικά μαχητικά Rafale τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Σημερινής, θα χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο καθώς και φρεγάτες.

Στην ίδια άσκηση από πλευράς Ελλάδας θα δώσουν το παρών του μαχητικά F-16 καθώς και πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Πηγή kathimerini.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here