Υπεύθυνη πατριωτική στάση του Αλέξη Τσίπρα στο μεταναστευτικό: Κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η ΝΔ στα σύνορα.

0
432

Υπέρ της στάσης που τήρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή – εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό κάναμε εμείς», πρόσθεσε. «Το 2015 είχαμε 860.000 καταγεγραμμένους. Μπήκανε από τα νησιά μας γιατί ήταν κλειστός ο Έβρος. Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να δημιουργεί κλίμα μισαλλοδοξίας».

Για την θέση δε της νεολαίας του κόμματός του στο ζήτημα είπε ότι «οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία» και πρόσθεσε ότι «εμείς όμως οφείλουμε με βάση τις αξίες μας να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μόλις ανέλαβε απέσυρε δυνάμεις από τον Έβρο «και τους μετέφερε στα Εξάρχεια».   Κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «σφυράει κλέφτικα», υποστήριξε ότι η Eλληνική Kυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους εταίρους να δρομολογήσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων.

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο.  

«Υπήρξε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τη πλευρά Ερντογάν […] το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στο προσφυγικό αλλά επεκτείνεται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και οφείλουμε οι πολιτικές δυνάμεις να έχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης».

Άσκησε δε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών καταλογίζοντάς του αλαζονεία και πρόσθεσε ότι απαιτείται «στοιχειώδης συνεννόηση» από την πλευρά των πολικών δυνάμεων.

Μάλιστα διαβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να υποστηρίξει την προσπάθεια, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο πως η χώρα βρίσκεται απέναντι σε αδιέξοδο.   «Όλα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες ημέρες δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζουν», είπε ο κ. Τσίπρας, «γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να τηρεί την Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να πράξει τώρα η χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη.

«Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης. Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης».  

Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία δήλωση κατά της Τουρκίας.

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν ασκεί πίεση στην Ευρώπη και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Άσκησε επίσης κριτική για λάθη και παραλείψεις τους τελευταίους επτά μήνες και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «αφήνει τα νησιά να βουλιάζουν για να μην δυσαρεστήσει γαλάζιους δημάρχους στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην παρούσα κρίση ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «παρότι λέει ότι αντιμετωπίζουμε απόπειρα εισβολής. Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανεύθυνη στάση και οφείλει να σοβαρευτεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τόσο δυνάμεις της αστυνομίας όσο και κατοίκους. «Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της Eλληνικής κοινωνίας», κατέληξε.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Εδώ και εφτά μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται δίχως στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας, τον οποίο όμως θα έπρεπε να έχει προβλέψει η κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών.Η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει την ΕΕ με βέτο στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και με κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Χρειάζεται εθνική στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά και διεκδίκηση από τους συμμάχους για να πάρουν μέρος της ευθύνης.Ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, όχι μόνο δεν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά και δεν έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 3. März 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here