ΤΩΡΑ-Εξαιρετικές οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων!

0
732

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα εξακολουθούν να δίνουν οι αγορές καθώς το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έπεσε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 2%! Ενώ την ίδια στιγμή το πενταετές τείνει να σπάσει το φράγμα του 1%.

Πολύ καλές είναι γενικά οι αποδόσεις της ευρωζώνης καθώς υποχωρούν όλα τα ομόλογα της λεγόμενης περιφέρειας, και τα ιταλικά και τα ισπανικά και τα πορτογαλικά.

Υ.Γ. Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Διονύσης Χιόνης μιλάει στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, CNN Now, και την Αμαλία Κάτζου για το ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Τι σημαίνει το ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα;

Υ.Γ.1. Η πρόσφατη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, η επαναφορά των καταθέσεων στα επίπεδα του 2014, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, η έναρξη της διαδικασίας επανασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με το διεθνές σύστημα και η μείωση του κινδύνου χώρας με την ανάδειξη μίας κυβέρνησης αυτοδύναμης με ορίζοντα τετραετίας, επιτρέπουν στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να εισηγηθεί την κατάργηση στο τέλος Σεπτεμβρίου των Capital Controls.

Όταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα είναι δυνατή η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός Ελλάδος και οι αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κανένα όριο.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στις 24/07/19 στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν κατά 1,67 δις ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο του 2013, σε περιόδους πλην του Δεκεμβρίου, όπου παραδοσιακά η άνοδος είναι μεγαλύτερη για διαφορετικούς όμως λόγους, που δεν σχετίζονται με την εμπιστοσύνη.

Ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από φυσικά πρόσωπα, που «φούσκωσαν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά σχεδόν 1 δις ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε σε καταθέσεις αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων που βρίσκονταν σε θυρίδες ή άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Θετικό ήταν το πρόσημο του Ιουνίου και για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με τις σχετικές καθαρές εισροές να διαμορφώνονται στα 860 εκατ. ευρώ, εξέλιξη φυσιολογική, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον για τα καλά στην τουριστική σεζόν.

Υ.Γ. Το «μαξιλάρι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ των 37 δισ. ευρώ, δεν είναι απλά ένα απόθεμα ρευστότητας, αλλά ένα απόθεμα κυριαρχίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής για τον Eλληνικό λαό. Αυτά τα χρήματα είναι που δίνουν ΤΩΡΑ τη δυνατότητα να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές με ΤΟΣΟ χαμηλά επιτόκια, δίνοντας  ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here