ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ: Τι είχαν συμφωνήσει οι «27» στο Βερολίνο: Συνδεδεμένες οι κυρώσεις για Τουρκία-Λευκορωσία…του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ.

0
157

Δύο μέτρα και δύο σταθμά θέλουν να  επιβάλλουν ευρωπαϊκές χώρες θυσιάζοντας την Κύπρο για να μην…ενοχλήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν απαιτώντας συγχρόνως η αυστηρότητα που δεν θέλουν να δείξουν έναντι της Τουρκίας  λόγω των απαράδεκτων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, να επιβληθεί  άμεσα έναντι της Λευκορωσίας για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Όλες οι χώρες όμως που χθες εξέφραζαν υποκριτικά την λύπη τους επειδή η Κύπρος κράτησε σθεναρή στάση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν κυρώσεις μόνο για την  Λευκορωσία, έδειξαν να…ξεχνούν  ότι  στις 28 Αυγούστου στο Άτυπο Συμβούλιο Gymnich συμφωνούσαν να συνδεθεί η απόφαση για τις  πρόσθετες κυρώσεις που ζήτησε η Κύπρος  με την έγκριση κυρώσεων για την  Λευκορωσία.

Arrivi info

Είναι  χαρακτηριστικό ότι το απόσπασμα της εσωτερικής απόρρητης σύνοψης της υπηρεσίας που προΐσταται ο Ζ. Μπορρέλ, της EEAS (European External Action Service) που καταγράφει αυτή την συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων Υπουργών, εξηγεί γιατί η Λευκωσία επιμένει στην θέση της την οποία διατύπωσε και δημοσίως πριν την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι «οι αντιδράσεις της ΕΕ., σε κάθε είδους παραβίαση  των βασικών Αρχών και Αξιών  δεν μπορεί να είναι  a la carte».

Το επίμαχο  απόσπασμα της απόρρητης καταγραφής της σύνοψης  του Άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ Gymnich της 28ης Αυγούστου:

«…Μακρά συζήτηση για την Τουρκία ,με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων. Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου  όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

Όπως και για τη Λευκορωσία , η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής  (το αργότερο από το FAC). Η προετοιμασία της στρατηγικής συζήτησης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει πολυδιάστατη, με θετικές κατευθύνσεις (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση του περιοριστικού μέτρου που στοχεύει τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας….».

Πλέον οι αποφάσεις για τις  κυρώσεις μετατίθενται για την Σύνοδο Κορυφής που ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων, ενώ ταυτόχρονα  θα  υπάρχει πίεση και προς την Ελλάδα με πρόσχημα την έναρξη διερευνητικών επαφών να μην επιμείνει  στην έγκριση λίστας κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας εάν επιστρέψει στην πολιτική των προκλήσεων.

Υ.Γ. Κυπριακό Βέτο: Δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις για Λευκορωσία, στη Σύνοδο Κορυφής το «θέμα Τουρκίας» λέει ο Μπορέλ.

Επέμεινε στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία η Κύπρος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε.,το θέμα δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία καθώς όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ «ήταν διαπιστωμένη η έλλειψη ομοφωνίας». Το θέμα της Τουρκίας, είπε ο Μπορέλ παραπέμπεται στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ότι «υπάρχουν θετικά βήματα», όμως σημείωσε ότι η επέκταση των navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου όπως είπε το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δε μετέχει στην ομοφωνία». Σημείωσε δε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code