Υπολογισμοί στο τριπλό σημείο επαφής ΑΟΖ του Καστελόριζου!…..του Νίκου Λυγερού.

0
279

Οι επιπτώσεις της τριμερούς του Καΐρου είναι και πρακτικές, διότι πρόκειται να κάνουμε ουσιαστικά τρεις συμφωνίες με βάση το τριπλό σημείο επαφής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Η ύπαρξη αυτού του τριπλού σημείου επαφής οφείλεται στην ύπαρξη του συμπλέγματος Καστελόριζου.

Έτσι ακόμα κι αν η απόστασή του από το τριπλό σημείο επαφής είναι φαινομενικά μεγάλη, επί του πρακτέου και τοποστρατηγικά είναι η μόνη που έχει σημασία.

Σε αυτή την περιοχή, σε μικρή απόσταση βρίσκεται το θαλάσσιο οικόπεδο 4 της Κύπρου, αλλά ακόμα πιο κοντά και το θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Αιγύπτου. 

Με άλλα λόγια γνωρίζουμε ήδη ότι η περιοχή έχει ενδιαφέρον όχι μόνο γεωπολιτικό αλλά και γεωοικονομικό. Επίσης η διπλή συμφωνία που έχει ήδη γίνει μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, έχει δώσει πάχος και στη μέση γραμμή οριοθέτησης, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι είναι ενισχυμένη η συμφωνία σε σχέση με το 2003.

Επιδιώκουμε το ανάλογο σε σχέση με το τριπλό σημείο επαφής, για να φανεί ξεκάθαρα και επίσημα ότι υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας κι όχι ότι οι επόμενες υπογραφές είναι απλώς τυπικές.

Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς υπολογίζουμε και τη δράση των FIR, έτσι ώστε να έρθουν να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια.

Βλέπουμε λοιπόν στον χάρτη που δημιουργήσαμε όλες τις λεπτομέρειες πάνω στις οποίες θα παίξουμε για να σταθεροποιήσουμε το τριπλό σημείο επαφής το οποίο θα παίξει στο μέλλον το ρόλο του στυλοβάτη και για το υποβρύχιο καλώδιο EuroAsia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med Pipeline.

Κατά συνέπεια το παίγνιο με τον συνδετικό κρίκο της Αιγύπτου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα άλμα στις διαπραγματεύσεις μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να το παίξουμε στρατηγικά και ορθολογικά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here