Υπόθεση Novartis: Ποιες είναι οι κατηγορίες για τους εμπλεκομένους πολιτικούς;

0
233

Φωτιά στην πολιτική ζωή του τόπου βάζει η υπόθεση Novartis, ρίχνοντας βαριά την σκιά της. Οι κατηγορίες είναι σοβαρές αλλά ωστόσο βασίζονται μόνο στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι καταθέσεις των εν λόγω μαρτύρων ελήφθησαν στο διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018, με την τελευταία να λαμβάνεται στις 4 του τρέχοντος μηνός, την ημέρα διεξαγωγής του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Αθήνα.

Ο φάκελος έχει αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητας των τριών προσώπων ενώ τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Ζητούμενο πάντως θα πρέπει να είναι η ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης. 

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», υποστηρίζουν ότι όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και πως οι ίδιοι δεν είχαν άμεση εμπλοκή με την μεταφορά των ποσών. 

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αντώνης Σαμαράς: Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι μάρτυρες υποστηρίζουν πως πριν αναχωρήσει ο κ. Φρουζής τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο κτήριο.

Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια και στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο εκεί δηλαδή που παρκάρει το πρωθυπουργικό ΙΧ ή η αυτοκινητοπομπή των επίσημων προσκεκλημένων.

Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα πάντα με όσους έχουν μελετήσει την δικογραφία, στην ερώτηση της εισαγγελέως ποια άλλοι επηρέαζαν την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου.

Όταν, δε η εισαγγελέας τους ρώτησε πώς ήταν σε θέση να το γνωρίζουν, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του ανώτερου στελέχους της Novartis.

Άλλος μάρτυρας ωστόσο ανέφερε πως μια εβδομάδα πριν το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Γιάννης Στουρνάρας: Σε άλλο σημείο της δικογραφίας οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροληψίας βαραίνει και τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά την συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back.

Παναγιώτης Πικραμένος: Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε σε μορφή μετρητών, το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.

Ανδρέας Λοβέρδος: Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω μία εταιρίας computer.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Οι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από την στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και πρόεδρο του κόμματός.

Άδωνις Γεωργιάδη: Η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

Μάριος Σαλμάς: Αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο.

Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Αναφορές υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Εκτός των πολιτικών παραγόντων, οι μάρτυρες εμπλέκουν στην διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων οι Νίκος Χασαπόπουλος και Έλενα Φυντανίδου που κατά τις καταγγελίες μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.

Υ.Γ. Πως αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Novartis – Όλο το χρονικό.

Υ.Γ.1. Τρομερές καταγγελίες από την επιθεωρήτρια Δημόσιας διοίκησης: Εξαφανίζουν τα πειστήρια για την Novartis, κάνουν μηνύσεις σε ελεγκτές για να καθυστερήσουν τον έλεγχο!

{videobox}UVVqJVhIWmU{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here