«Φόβος και τρόμος» στην αυτοδιοίκηση οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία!….του Μιχάλη Αγραφιώτη – δημοσιογράφου.

0
268

Αναστάτωση και κατήφεια έχει προκαλέσει στους αυτοδιοικητικούς η επικείμενη αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, μετά και από την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού στην Ανατροπή ότι θα υπάρξουν τελείως ξεχωριστά ψηφοδέλτια σε Δήμους και Περιφέρειες.

Από εδώ και πέρα, δεν υπάρχουν συνδυασμοί, παρατάξεις, ενός ανδρός αρχή Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ενώ μηχανισμοί, κόμματα, «κλίκες» και ομάδες δύσκολα θα μπορούν να οργανωθούν για την κατάκτηση ενός ΟΤΑ.

Τέρμα η κατάθεση συνδυασμών και η δημιουργία όλων αυτών των συνθηκών που έθεταν την αυτοδιοίκηση τσιφλίκι των κομματαρχών. 

Όποιος έχει τη δύναμη και τον «τσαμπουκά» κατεβαίνει υποψήφιος και εκλέγεται καθαρά και μόνο με τις δικές του δυνάμεις. Πολλοί φοβούνται υπέρ-πληθώρα υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών. 

Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, όποιος δεν πληροί το ποσοστό που θα προβλέπει ο νόμος δεν θα εκλέγεται καν σύμβουλος. Κεντρικά ψηφοδέλτια και τοπικά συμβούλια δεν θα διέπονται από τα πλαίσια των συνδυασμών και των παρατάξεων τουλάχιστον επίσημα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεπεραστούν τα ταμπού της κατ’ ανάγκη πλειοψηφίας στα συμβούλια και ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να πάψει να αποτελεί τον «κυρίαρχο του παιχνιδιού».

Όταν θέλουν να περάσουν μια απόφαση θα πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία από τους ανθρώπους που έχουν την μεγαλύτερη δυναμική μέσα στην κοινωνία. Αυτοί από κοινού με τον επικεφαλής του ΟΤΑ θα αποφασίζουν για τη λήψη μιας απόφασης.

Αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και τον σχηματισμό ευρύτερων συνεργασιών όχι με βάση τα κόμματα αλλά με βάση το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Εκτός από την επίλυση κάποιων τεχνικών προβλημάτων που πρόκειται να ανακύψουν, θεωρώ σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει το καθαρό σύστημα χωρίς καμία εμπλοκή μεταξύ των υποψηφίων.

Ποσοστό για την είσοδο των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, και εκλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού συμβούλων ανάλογα με τους σταυρούς. Από εκεί και πέρα στα συμβούλια θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία για το πώς θα κινηθεί η διαδικασία για την λήψη αποφάσεων.

Με λίγα λόγια οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα αναγκαστούν να ξεκαβαλήσουν το καλάμι της αδιαλλαξίας και της κυριαρχίας. Πεποίθηση μου είναι ότι οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν κανονικά για το 2014 με την προεκλογική περίοδο να ξεκινά επίσημα την καθαρά Δευτέρα επειδή μεσολαβεί και το Πάσχα ανάμεσα στις εκλογές και χρειάζεται χρόνο.

Εκτός και αν η κυβέρνηση λόγω Προεδρίας, Ευρωεκλογών και γενικότερων εξελίξεων, επιλέξει να μετακινήσει για φέτος και μόνο τις εκλογές τον Οκτώβριο 2014.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here