Χαράτσι στη «λίστα Λονδίνου»!

0
205

Αλά ιταλικά αποφάσισε να κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων εξωτερικού, ρίχνοντας πρώτα τα δίχτυα της σε 338 ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο – την αποκαλούμενη «λίστα Λονδίνου» – συνολικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να εντοπίσουν τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες πολίτες αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Το σχέδιο φορολόγησης ακινήτων του εξωτερικού, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η Realnews, βρίσκεται ήδη στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Πρόκειται για το ιταλικό μοντέλο φορολόγησης ακινήτων, σύμφωνα με το οποίο για τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διασφαλίζουν επαρκή ανταλλαγή πληροφοριών ο φόρος θα επιβάλλεται βάσει της αντικειμενικής τους αξίας, ακόμη και εάν αποτελούν κληροδοτήματα ή δωρεές.

Σε περίπτωση που δεν διατίθενται αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίζει τον φόρο με βάση το τίμημα αγοράς, ενώ αν δεν είναι διαθέσιμη και αυτή η πληροφορία, ο φόρος θα επιβάλλεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.

Για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξία του ακινήτου θα προκύπτει από το κόστος αγοράς ή από την εμπορική του αξία.

Ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων, ανεξάρτητα από τη χώρα που βρίσκονται, συζητείται να φτάσει στο 0,76% επί της αξίας του ακινήτου και θα υπολογίζεται ανάλογα με το πλήθος των ιδιοκτητών. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα ακίνητο στο Λονδίνο αξίας 1 εκατ. ευρώ, θα πληρώσει φόρο 7.600 ευρώ.

Ωστόσο, ο συντελεστής μπορεί να μειώνεται ακόμη και κατά 50%, εφόσον οι ιδιοκτήτες αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο που διαθέτουν στο εξωτερικό το χρησιμοποιούν για μόνιμη κατοικία και ακόμη περισσότερο εάν κατοικούν μαζί με τα παιδιά τους.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here