Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής λιτότητας!

0
186

Περίπου 5.000 Πορτογάλοι διαδήλωσαν στις 22/07/2015 μπροστά στο κοινοβούλιο της Λισαβώνας για να απαιτήσουν να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας και αλλαγή κυβέρνησης, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

«Έξω η κυβέρνηση!», «Όχι στην πολιτική της δεξιάς», ή ακόμη «εναντίον της αβεβαιότητας, για την υπεράσπιση των μισθών!», μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας.

«Είναι ώρα να πούμε basta! (φτάνει πια) σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας»….τόνισε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας της CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

Στα πρόθυρα της κήρυξης αθέτησης πληρωμών, η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον Απρίλιο του 2011 ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας της ύψους 78 δις ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

«Απαυδήσαμε από αυτή την πολιτική. Βιώσαμε αυτό που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και οι Πορτογάλοι είναι ακόμη πιο φτωχοί»…..είπε χαρακτηριστικά ο Νούνιο Κόστα, 49 ετών, που ταξίδεψε στη Λισαβώνα από το Βιζέου (κεντρική Πορτογαλία) για τη διαδήλωση.

«Κουραστήκαμε πια. Είμαι 36 χρονών, έχω δουλειά εδώ, αλλά ένα μεγάλο μέρος της γενιάς μου είναι αναγκασμένη να μεταναστεύσει, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία ή στην Αγγλία»…..είπε ο Κάρλος Σίλβα, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης «την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών» και αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα.

Στις εκλογές οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 04/10/2015 ….ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, διεκδικεί δεύτερη τετραετή θητεία και θα αναμετρηθεί με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα.

Δείτε τους χιλιάδες Πορτογάλους που διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής λιτότητας:

{videobox}ww4Zy2mTqzc{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here