Χιου Λόρι: Ο εκπληκτικός Dr House!

0
1365

Είναι από τους διασημότερους, πλουσιότερους, πολυτάλαντους και γοητευτικούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Ο ρόλος του ως Δρ. Γκρέγκορυ Χάουζ στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά έχει καθηλώσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, που τον λάτρεψαν για την υποκριτική του τέχνη και τα γαλάζια του μάτια που μαγνητίζουν. Ο λόγος φυσικά για τον one and only στην κυριολεξία Χιου Λόρι.

Ποιος είναι

Ο Τζέημς Χιου Κάλουμ Λόρι ΟΒΕ (Officer of the British Empire- ανακηρύχτηκε το 2007 στη Βρετανία) γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1959 στην Οξφόρδη.

Ο πατέρας του ήταν γιατρός και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1948 στην κωπηλασία και η μητέρα του συγγραφέας που τα κείμενά της δημοσιεύονταν στους London Times. O Χιου έχει δυο μεγαλύτερες αδελφές κι δυο μεγαλύτερους αδελφούς.

Η οικογένειά του, με ρίζες σκωτσέζικες, ήταν πρεσβυτεριανή, ο άθεος Χιου όμως δήλωνε πως η πίστη στο Θεό δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανατροφή του.

«Η μητέρα μου, ήταν πρεσβυτεριανή όχι μόνον στο θρήσκευμα, αλλά και στο χαρακτήρα, και στη διάθεση, ήταν ευαίσθητη και καλοσυνάτη, δήλωσε σε μια συνέντευξη, η ευχαρίστηση ήταν ένα «ύποπτο» συναίσθημα, έτσι εγώ με τα δικά μου πιστεύω ήμουν σκέτη καταστροφή για εκείνη και συχνά καταλήγαμε σε ομηρικούς καυγάδες, μέχρι που σκεπτόμουνα ότι με αντιπαθούσε.

Ευτυχώς ο πατέρας μου ήταν ο πιο γλυκός άνθρωπος στον κόσμο και τη φρόντισε όταν υπέφερε για δυο χρόνια πριν πεθάνει.» 

Σπουδές

Τα σχολικά του χρόνια πέρασε στο σπουδαίο σχολείο Ντράγκον, όμως δεν ήταν σαν τα άλλα παιδιά. Κάπνιζε, έπασχε από κατάθλιψη, κι αντέγραφε στα τεστ γαλλικών. Τεμπέλης μαθητής, δεινός αθλητής – κωπηλάτης όμως, πράγμα που του εξασφάλισε μια θέση στο φημισμένο γυμνάσιο αρρένων Ήττον.

Η συμμετοχή του με τον συνκωπηλάτη του μάλιστα – με τον οποίο αναδείχθηκαν πρώτοι στο διεθνές πρωτάθλημα νέων – τους χάρισε την 4η θέση στους Διεθνείς Αγώνες Κωπηλασίας Νέων στη Φινλανδία το 1977.

Κι ενώ ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, συνέχισε στο Κέιμπριτζ στο κολέγιο Σουέλιν, για Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία – που δεν τον ενδιέφεραν μεν, αλλά που θα του εξασφάλιζαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο δε, για να ασχοληθεί με την αγαπημένη του κωπηλασία.

Όμως ή μοίρα άλλα του επεφύλασσε . Μια αρρώστια του απαγόρευσε την κωπηλασία κι έτσι για να περνά την ώρα του στράφηκε στη θεατρική κοινότητα Footlights του κολεγίου από την οποία και βγήκαν πολλοί διάσημοι Άγγλοι κωμικοί .

Έκανε οντισιόν τον δέχτηκαν κι εκεί γνωρίστηκαν με την Έμμα Τόμσον με την οποία είχαν και νεανικό ρομάντζο, αλλά παραμένουν καλοί φίλοι, και τον Στέφεν Φράι, με τον οποίο κι έκαναν επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή μαζί. Αργότερα έγινε πρόεδρος του Footlights και αντιπρόεδρος η Έμμα Τόμσον.

Με την Έμμα τον Φράι, την Πέννυ Ντόγιερ, τον Τόνι Σλάττερι και τον Πωλ Σήρερ, έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου με το έργο The Cellar Tapes που έγραψαν ο Λώρι κι ο Φράι και κέρδισαν το πρώτο βραβείο Perrier για κωμωδία.

Καριέρα

Το βραβείο Perrier τους άνοιξε το δρόμο. Κωμικές πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές για τον Χιου που συνεργάστηκε και με τον Φράι, αλλά συμμετείχαν και σε φιλανθρωπικά events, όπου ο Λόρι ξεδίπλωσε το ταλέντο του όχι μόνον σαν ηθοποιός, αλλά και σαν τραγουδιστής, πιανίστας, κιθαρίστας, σαξοφωνίστας, ντράμερ.

Ο Λόρι έλαβε μέρος και σε πολλά μουσικά βίντεο κλιπ , διαφημιστικά σποτς, κινηματογραφικά έργα και τηλεοπτικά σώου, κι έγινε γνωστός κι αγαπητός σε Ευρώπη και Αυστραλία. Σαν γκεστ πέρασε και από αρκετές τηλεοπτικές αμερικάνικες διάσημες σειρές όπως « Τα Φιλαράκια».

Η καριέρα του Χιου εκτοξεύτηκε όμως με το ρόλο του ως δρ. Γκρέγκορι Χάουζ – για τον οποίο και υιοθέτησε την αμερικάνικη προφορά- στην ιατρική τηλεοπτική δραματική σειρά της FOX, από το 2004 έως το 2012.

Προτάθηκε για πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και δυο χρονιές συνέχεια Χρυσή Σφαίρα, τα περισσότερα από τα οποία και κέρδισε. Πως τον επέλεξαν όμως;

Ο Χιου βρισκόταν στη Ναμίμπια για τα γυρίσματα του ριμέικ του έργου «Η πτήση του Φοίνικα» και μαγνητοσκοπούσε την κασέτα της οντισιόν για το ρόλο του Χάουζ, στο μπάνιο του ξενοδοχείου που έμενε, το μόνο χώρο που φωτιζόταν αρκετά.

Η αμερικάνικη προφορά του ήταν τόσο πειστική, ώστε όταν την είδε ο παραγωγός Μπράιαν Σίνγκερ , που δεν γνώριζε πως ο Λόρι ήταν Βρετανός , είπε πως ακριβώς αυτόν ζητούσε για το ρόλο . Με τη δόξα ήρθαν και τα πλούτη.

Από τα 50.000 δολάρια που φημολογούνταν πως αμειβόταν την πρώτη σεζόν ανά επεισόδιο, την 8η σεζόν έπαιρνε 700.000 δολάρια, γεγονός που τον κατέτασσε πρώτο στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, σαν τον πιο ακριβοπληρωμένο στα χρονικά ηθοποιό σε δραματική τηλεοπτική σειρά. Αρκετά επεισόδια μάλιστα μετά την 6η σεζόν, σκηνοθέτησε ο ίδιος.

Η επιτυχία, η δόξα, τα χρήματα, οι προσκλήσεις σε σώου, οι εκπομπές, οι συμμετοχές σε διάφορες παραγωγές, «χτύπησαν» την πόρτα του κι εκείνη άνοιξε διάπλατα να τις καλοδεχτεί. Ο πανύψηλος, 1.89 Χιου Λόρι έγινε περιζήτητος. Δίκαια όμως γιατί είναι σπάνιο ταλέντο.

Το 1996 κυκλοφόρησε η πρώτη του νουβέλα με τίτλο «The Gun Seller» που έγινε μπεστ σέλερ , το 2010 κυκλοφόρησε πρώτα στη Γαλλία το μουσικό του άλμπουμ Let Them Talk που έγινε τριπλά πλατινένιο, το 2011 «έκλεισε» το Φεστιβάλ Τζαζ του Cheltenham και το 2013 βγήκε στην Αγγλία το άλμπουμ του Didn’t it Rain.

Προσωπική ζωή

Ο Χιου Λώρι είναι παντρεμένος από το 1989 με την Τζο Γκρην θεατρική διευθύντρια κι έχουν δυο γιους και μια κόρη που συμμετείχε και σε ένα έργο του.

Νονός τους είναι ο κολλητός του Στέφεν Φράι. Μολονότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τον κρατούσαν μακριά από το σπίτι του αποφάσισαν με τη Τζο να μείνει στην Αγγλία εκείνη με τα παιδιά, για να μεγαλώσουν εκεί.

Ο Χιου λατρεύει τα αφροαμερικάνικα μπλουζ και τη τζαζ, τις πρωινές βόλτες με ποδήλατο στο Λος Άντζελες, τον καφέ.

«Δεν θα έβαζα ποτέ happy end στον Χάουζ. Δεν θα του ταίριαζε, λεει». Και πράγματι στο τελευταίο επεισόδιο όλοι βλέπουν τον Χάουζ να καίγεται σε μια πυρκαγιά. Εκείνος όμως τους ξεγελά…Δεν λεω άλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here