Χρέη «εκατομμυρίων» μετρούν το 1ο τρίμηνο τα ΜΜΕ!

0
308

Καταστροφικοί ήταν οι τρεις πρώτοι μήνες για τα Media. Σε μια περίοδο, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση κύκλου εργασιών, 4 εταιρείες κατέγραψαν ζημίες 23,7 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατατρώγουν τα ίδια κεφάλαια. Μοναδική εξαίρεση από τις 5 εκδοτικές ήταν οι Αττικές Εκδόσεις που σημείωσαν κέρδη 598 χιλ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ορισμένες εκδοτικές εμφανίζουν προβλήματα και με τις συμμετοχές τους, όπως ο ΔΟΛ και ο Πήγασος καθώς έχουν ζημίες από συμμετοχή στον Τηλέτυπο (MEGA).

ΔΟΛ: Ενδεχόμενο ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης και αύξηση ζημιών κατά 56%.

Ειδικότερα, οι ζημιές στο πρώτο τρίμηνο στον ΔΟΛ διαμορφώθηκαν σε 10,6 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 56%. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 134 εκατ. ευρώ ενώ οι τόκοι που καταβλήθηκαν ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ. Η εξυπηρέτηση των δανείων καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη καθώς την ίδια στιγμή περιορίζεται ο κύκλος εργασιών.

Για το α΄ τρίμηνο ο τζίρος ήταν στα 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,8 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά στα 57,3 εκατ. ευρώ έναντι 53,2 εκατ. ευρώ το περυσινό τρίμηνο.

Το μοναδικό στοιχείο που πήγε καλά στο τρίμηνο για τον ΔΟΛ ήταν η μείωση των απαιτήσεων από πελάτες, καθώς ανήλθε σε 25,3 εκατ. ευρώ, έναντι 27 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το θέμα της έμφασης από τους ορκωτούς λογιστές στις τριμηνιαίες καταστάσεις, όπως αναφέρεται, αφορά στο ενδεχόμενο ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο βασικός μέτοχος κ. Σταύρος Ψυχάρης έχει υποβάλλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών του ΔΟΛ στα 0,64 ευρώ, με στόχο να διαγράψει τις μετοχές από το χρηματιστήριο.

Εκτός από την αντιμετώπιση των ζημιών στις εκδόσεις, ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι τι θα γίνει με την συμμετοχή του στο MEGA.

Πήγασος: Ενδεχόμενο ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης και ζημιές αυξημένες κατά 31%.

Πιεστική μέρα με την μέρα είναι η εικόνα και στην Πήγασος καθώς οι ζημιές στο α΄ τρίμηνο έφθασαν τα 8,1 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια αύξηση 31%. Τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά στα 38 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικών επίσης ιδίων κεφαλαίων 33 εκατ. ευρώ του α΄τριμήνου του 2012.

Ο μεγαλύτερος βρόγχος, όμως, είναι τα δάνεια καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα δάνεια έφεραν και υψηλότερους χρεωστικούς τόκους 3 εκατ. ευρώ (3,038 έναντι 3, 012 πέρυσι).

Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ, πέρυσι. Και στην Πήγασος, οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν στο θέμα έμφασης των τριμηνιαίων καταστάσεων, ότι υπάρχει ενδεχόμενο ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης για τους 12 επόμενους μήνες και αναφέρουν τα μέτρα που λαμβάνει η διοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι συγχωνεύεις των τηλεοπτικών καναλιών αποτελούν νομοτέλεια και είναι πιθανότατα η μοναδική διέξοδος αν κοιτάξει κανείς τα όσα χρωστούν μόνο στις τράπεζες.

Τέσσερεις τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστάνε 420,2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο για να αποπληρωθεί οι σταθμοί θα πρέπει να μετατραπούν σε ελληνικό Χόλιγουντ και να παράγουν!

Μέχρι σήμερα όμως μόνο δανείζονται και το τηλεοπτικό προϊόν είναι ανύπαρκτο, εξ ου και η πλήρης επικράτηση των τουρκικών τηλεοπτικών ταινιών, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Καθημερινή: Ζημιές 4,4 εκατ. ευρώ.

Ζημιές 4,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο η Καθημερινή έναντι 3,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμες σε 44 εκατ. ευρώ.

Ναυτεμπορική: Ζημίες 737 χιλ. ευρώ.

Ζημιές 737 χιλ. ευρώ κατέγραψε η Ναυτεμπορική, έναντι 622 χιλιάδων πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι βραχυπρόθεσμες ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ ενώ το ταμείο με 1,2 εκατ. ευρώ.

Αττικές Εκδόσεις.

Κέρδη 598 χιλ. ευρώ εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο οι Αττικές Εκδόσεις, έναντι ζημιών 275 χιλ. ευρώ πέρυσι. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το ταμείο της εταιρείας είχε 3,4 εκατ. ευρώ.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here