«Χρυσοχοΐδης είσαι και φαίνεσαι!»……του Λεωνίδα Μαγγλή.

0
320

Ο Χρυσοχοΐδης, ενδεχόμενα, θα μείνει στην Ιστορία – όχι σαν «λαμπρός Υπουργός Δημόσιας Τάξης» ή «Βουλευτής με βαρύνουσες απόψεις» – αλλά για την «αφελή» ομολογία του ότι: «Ποιος το έχει διαβάσει το Μνημόνιο! Το υπογράψαμε και τελείωσε!».

Με το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κατά Βορρά κράτους (Βόρεια Μακεδονία), διαπιστώνει κανείς ότι γεμίσαμε «κλώνους του Χρυσοχοΐδη».

Αμορφωσιά, επιπολαιότητα και «γιούρια στην Ιστορία!».

Και, ναι μεν, ο παππούς του Μεγ-Αλέξανδρου (Αλέξανδρος ο Β΄, γιος του Αμύντα) κατόρθωσε να πείσει την Εφορευτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι και οι Μακεδόνες ήταν Ελληνικό φύλο και έπρεπε να αρθεί ο αποκλεισμός τους από τους Αγώνες, αλλά οι Θράκες ουδέποτε θεωρήθηκαν Ελληνικής καταγωγής μολονότι, κατά τα τέλη του 6ουπ.Χ. αιώνα ο τότε Βασιλιάς τους (Ανάχαρσις) είχε παρατηρήσει στον επαιρόμενο νομοθέτη Σόλωνα ότι «κατασκευάζει» ένα δίχτυ (νόμους) που θα πιάνει τα μικρά έντομα, αλλά τα μεγάλα θα το διαπερνούν και διαφεύγουν.

Μερικοί Έλληνες τον συγκατέλεξαν, για μόνον αυτό, στους εφτά (7) σοφούς. Κατά τα χρόνια της Αθηναϊκής κυριαρχίας, οι Θράκες – λόγω σωματικής κατασκευής, ψηλοί και γεροί – χρησιμοποιόντουσαν ως ραβδοφόροι χωροφύλακες στην Πόλη. Δεν ήταν, όμως, Ελληνικής ρίζας.

Φανταστείτε, λοιπόν, τι «χαμός» έχει να γίνει όταν και εάν μεθαύριο δημιουργηθεί θέμα ονομασίας κάποιου ανεξάρτητου κρατιδίου ως «Θράκη»! Ανατολική; (Τουρκία). Δυτική; (Ελλάδα), Βόρεια; (Βουλγαρία). Υπερβόρεια; (Ρουμανία ή και Μολδαβία).

Αγαπητοί συν-Έλληνες, η ημιμάθεια βλάπτει! Με κραυγές και αλυχτίσματα δεν λύνονται τα διακριτικά/διεθνή προβλήματα

Να κάνουμε αναδρομή. Να αποδώσουμε ιστορικές ευθύνες σε άτομα που, κακώς, αναγορεύσαμε σε εθνάρχες κ.λπ.. 

Να σκεφτούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση, σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here