Χρύσα Παπά…..από τη γαλλική φιλολογία στο θέατρο!

0
607

Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Προσκήνιο-Γ. Ροντίδη ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα χορού και τραγουδιού και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη σχολή Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις από κωμωδίες, κλασικά αριστουργήματα, αρχαίες τραγωδίες, μέχρι δράμα, και από τα θέατρα, μέχρι το Ηρώδειο και την Επίδαυρο. Και στην τηλεόραση όμως πήρε μέρος σε πολλές δημοφιλείς σειρές.

«Είναι σπουδαία λύτρωση η συγχώρεση. Μας κάνει να ζούμε καλύτερα.»

Μέχρι την Κυριακή των Βαϊων πρωταγωνιστούσε στο πολυβραβευμένο δραματικό έργο του Μαρκ Μέντοφ «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» στο θέατρο Βεάκη (μέχρι την Κυριακή των Βαϊων), δίπλα στον Γιάννη Βούρο, Ντίνο Καρύδη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Θοδωρή Αντωνιάδη, Τζωρζίνα Κώνστα, Λουκία Πεσκετζή, σε μουσική Σταμάτη Κρανουνάκη. 

Μαζί μας η ταλαντούχα και πανέμορφη ηθοποιός Χρύσα Παπά.

Μιλήστε μας λίγο για τα παιδικά σας χρόνια κυρία Παπά, πως είσαστε; Αγαπούσατε από τότε το θέατρο;

«Στα παιδικά μου χρόνια αγαπούσα πολύ τα παιχνίδια και το διάβασμα, κυρίως εξωσχολικών βιβλίων. Στο θέατρο δεν πήγαινα-για τη ακρίβεια δεν με πήγαιναν-όσο ήμουν παιδί.

Παρόλ’ αυτά ένας έρωτας γεννήθηκε με το θέατρο από όταν ήμουν στην έκτη τάξη του δημοτικού, όπου διοργάνωσα εγω μια γιορτή για τα Χριστούγεννα, μαζεύοντας σκηνικά και κοστούμια από παντού. Μετά στην εφηβεία μου άρχισα να παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις, να διαβάζω θεατρικά βιβλία και να ονειρεύομαι να γίνω ηθοποιός.»

Πρώτα αποφοιτήσατε από τη Δραματική Σχολή και μετά από τη Γαλλική Φιλολογία; Είχαν αντιρρήσεις οι γονείς σας για να ακολουθήσετε την υποκριτική;

«Ναι πρώτα αποφοίτησα από την Δραματική σχολή και μετά από το Πανεπιστήμιο παρόλο που εισάχθηκα και στις δυο σχολές την ίδια χρονιά. Οι γονείς μου είχαν έντονες αντιρρήσεις, τώρα πια απολαμβάνουν την επιλογή μου.»

Στην Αθήνα γιατί ήρθατε;

«Στην Αθήνα ήρθα γιατί οι επιλογές στην Θεσαλονίκη-δυστυχώς- είναι περιορισμένες. Ήρθα για να εργαστώ ως ηθοποιός.»

Μέχρι να βρείτε δουλειά σαν ηθοποιός, κάνατε κι άλλα επαγγέλματα για να βιοποριστείτε;

«Ναι βέβαια! Στην αρχή εργαζόμουν ως γραμματέας σε ένα περιοδικό για τον πρώτο χρόνο, παράλληλα με το θέατρο. Ήμουν τυχερή γιατί ερχόμενη στην Αθήνα μετά από λίγο καιρό βρήκα δουλειά σε μια παιδική θεατρική παράσταση.

Δόξα τον Θεό μέχρι τώρα ζω από την δουλειά μου. Όσο σπούδαζα βέβαια και τα πρώτα χρόνια της δουλειάς, πριν έρθω Αθήνα, έκανα πολλές άλλες δουλειές ταυτόχρονα.»

Πιο δύσκολη η δουλειά στο θέατρο ή στην τηλεόραση;

«Διαφορετικός βαθμός δυσκολίας. Διαφορετικοί κώδικες. Δύσκολα και γοητευτικά και τα δύο.Δεν θεωρώ την τηλεόραση πιο εύκολη, αρκεί να θέλεις να εργαστείς σωστά. Το θέατρο βέβαια είναι ο πρώτος έρωτας.»

Πιο επικερδής;

«Τώρα πια είναι το ίδιο, ίσως το θέατρο να είναι πιο σίγουρο. Κάποτε η τηλεόραση ήταν πιο επικερδής.»

Έχετε σκεφτεί ποτέ να παντρευτείτε και να γυρίσετε πίσω στη Θεσσαλονίκη που είναι και οι δικοί σας για να τους έχετε κοντά σας; Δεν σας λείπουν;

«Ναι το έχω σκεφτεί. Δεν αποκλείω τίποτα στην ζωή. Μου λείπουν οι γονείς μου και η πόλη μου που μεγάλωσα, γι αυτό και πηγαίνω όποτε μπορώ. Μου αρέσει όμως πολύ και η Αθήνα. Ζω πια εδώ 12 χρόνια τώρα και είναι εδώ η ζωή μου.»

Αν υποθέσουμε ότι ο αγαπημένος σας δεν ήταν από το θεατρικό χώρο και σας ζητούσε να αφήσετε τη δουλειά σας θα το κάνατε;

«Αν είναι πραγματικά αγαπημένος μου δεν θα μου το ζητούσε αυτό.»

Ο πιο ενδιαφέρων ρόλος στην καριέρα σας μέχρι τώρα;

«Δεν ξέρω. Η πορεία θα το δείξει αυτό. Ο ρόλος της κωφής που υποδύομαι τώρα στο θέατρο Βεάκη έχει πολύ ενδιαφέρον, περισσότερο από άλλους. Είμαι ευγνώμων γι αυτή την δουλειά.»

Για τη Σάρα που υποδύεστε στο έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» πήρατε μαθήματα νοηματικής γλώσσας;

«Ναι έκανα εντατικά μαθήματα Νοηματικής Γλώσσας με δυο εξαιρετικούς δασκάλους, το Νίκο Ίσαρη, κωφό καθηγητή Νοηματικής και την διερμηνέα Ελισάβετ Κατσαράκη από τις «Γέφυρες επικοινωνίας». Δουλέψαμε πολύ και φυσικά έκανα και πολύ προσωπική δουλειά γι αυτό τον ρόλο.»

Όλοι όσοι έχουν δει την παράσταση λένε ότι είστε εκπληκτική. Μιλήστε μας κι εσείς για το ρόλο σας, τη συνεργασία σας με το Γιάννη Βούρο και το έργο;

«Χαίρομαι να το ακούω αυτό κι ευχαριστώ! Ο ρόλος που υποδύομαι είναι αυτός της Σάρα, μιας κωφής γυναίκας που έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια, κλεισμένη σε ένα οικοτροφείο.

Ο Τζέημς-Γιάννης Βούρος- έρχεται στην ζωή της για να της μάθει ότι με την αγάπη όλα αλλάζουν και μαλακώνουν.»

Παίρνετε εύκολα αποφάσεις; Μετά την ηθοποιία τι άλλο μπορεί ν ακολουθήσει, η σκηνοθεσία, π.χ. η…κιθάρα;

«Μου αρέσει να κάνω καινούρια πράγματα, αφού εκπαιδευτώ γι αυτά. Την σκηνοθεσία την βλέπω λίγο μακριά ακόμα, αλλά έχω ξεκινήσει πρόσφατα μαθήματα κιθάρας και μου αρέσει πολύ. Θα ήθελα να μάθω και άλλα μουσικά όργανα.»

Συγχωρείτε όσους σας έχουν πληγώσει;

«Ναι. Είναι σπουδαία λύτρωση η συγχώρεση. Μας κάνει να ζούμε καλύτερα.»

Υπάρχει η δημιουργία οικογένειας μέσα στα μελλοντικά σας σχέδια ή προτιμάτε την εργένικη ζωή;

«Θέλω να κάνω οικογένεια, μου αρέσει η έννοια της οικογένειας. Κάθε πράγμα στον καιρό του…»

Ο καθηγητής της κοινωνικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας στο Παν/μιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Λέο Μπουσκάλια με χιλιάδες οπαδούς, από τις διαλέξεις, τα μαθήματα και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις , ο καθηγητής της αγάπης όπως τον αποκαλούν, λέει…..«η αγάπη δεν είναι δρόμος, είναι συμμετοχή και μοιρασιά.

Το να ζεις με τη φιλοσοφία της αγάπης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής. Αγάπη για τον άλλο σημαίνει να προσπαθείς να τον πλησιάσεις, να του δείχνεις ποιος πραγματικά είσαι και όχι ποιος θα ’θελες να είσαι, να τον δέχεσαι γι ’αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα΄ θελες να είναι. Αυτό ισχύει για τους καινούργιους φίλους και για τους παλιούς, για την οικογένεια – γονιούς και παιδιά – και για κάθε άλλον άνθρωπο.» Η δική σας γνώμη ποια είναι;

«Η αγάπη είναι ζωή. Σκεφτείτε την ζωή χωρίς αγάπη…»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here