Ψήφισμα-διαμαρτυρία από τους μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας.

0
197

Επιστολή διαμαρτυρίας-ψήφισμα, η οποία συντάχτηκε από μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου Ν. Ερυθραίας και με την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς στις 05/11/2014.

Το ψήφισμα ενέκρινε ομόφωνα το Δ.Σ. και προωθήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Δήμος Κηφισιάς θα είναι συμπαραστάτης των μαθητών στον αγώνα τους για «Ανοιχτά σχολεία και κλειστά φροντιστήρια» όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι μαθητές στο Δ.Σ. 

Διαμαρτυρία-ψήφισμα……

«Σήμερα, Δευτέρα 3.11.2014, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο μας, συμφωνήσαμε στα παρακάτω:

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτο και οδηγεί το Λύκειο σε ένα καθεστώς υποβαθμισμένου φροντιστηρίου.

Υποχρεώνει μαθητές και καθηγητές σε εξαντλητική και άχαρη δουλειά χωρίς ουσιαστικό μορφωτικό αποτέλεσμα.

Αναγκάζει τους μαθητές να μελετάνε μόνο τα 4 μαθήματα στα οποία πρόκειται να εξεταστούν πανελλαδικά, και μάλιστα με πολύ κακό τρόπο: επίλυση θεμάτων- εξεταστικού-φροντιστηριακού χαρακτήρα, κι όχι ως εντρύφηση, εμβάθυνση, απάντηση σε απορίες, έρευνα.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές δεν αποκτούν απαραίτητες γενικές γνώσεις και δεν μαθαίνουν να σκέπτονται επιστημονικά- ερευνητικά αλλά να απαντάνε χωρίς κρίση σε θέματα.

Η Τράπεζα Θεμάτων που θεσπίστηκε, όχι μόνο δεν βοηθά στην ουσιαστική γνώση των μαθητών, αλλά φροντιστηριοποιεί περαιτέρω τη λυκειακή εκπαίδευση.

Γεμίζει αγωνία και άγχος μαθητές και καθηγητές που τρέχουν να προλάβουν να κάνουν όσο περισσότερα θέματα που ίσως «πέσουν» στις εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι τα καλύτερα ζητήματα με τα οποία θα ήθελε και θα μπορούσε να δουλέψει η τάξη.

Φυσικά, οι άνωθεν υποδείξεις για προγραμματισμό και για στόχους που πρέπει να βάλει το κάθε σχολείο, καθίστανται κενό γράμμα: στα σχολεία δεν αφήνεται κανένα περιθώριο να κάνουν τίποτε πολιτιστικό, αθλητικό, εργαστηριακό, έρευνα και αναζήτηση, πρέπει μόνο να απαντάνε σε θέματα εξετάσεων.

Ένα τέτοιο Λύκειο, που πρέπει να παριστάνει ότι παρέχει γενική μόρφωση καθίσταται τελικά ένα κακό φροντιστήριο και δεν μπορεί να απορούμε γιατί οι μαθητές το εγκαταλείπουν, εξαντλώντας κάθε απουσία που τους παρέχει ο νόμος, για να τρέχουν στα φροντιστήρια, λίγο πριν τις εξετάσεις. Ματώνοντας φυσικά οικονομικά τους γονείς που συχνά δεν έχουν να τα πληρώσουν.

Η προσπάθεια για την αλλαγή ενός τέτοιου φαύλου συστήματος βρίσκει μαζί τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς του Αναξαγορείου Λυκείου Ν. Ερυθραίας.»

Δείτε την βιντεοσκοπημένη τοποθέτηση του προέδρου του 15μελούς του Αναξαγορείου και όλη τη συζήτηση όπως τα κατέγραψε η κάμερα της «Θ»:

{videobox}6_-0qihGiqU{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here