Ως «πλημμέλημα» κρίθηκε από το δικαστήριο η απάτη της λίστας Λαγκάρντ! Τελικά υπάρχει δικαιοσύνη;

0
131

Ένοχος κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι πλέον αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απεδείχθη ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της απιστίας.

Έπειτα από λίγες συνεδριάσεις, καθώς οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αλλά και υπεράσπισης δεν ήταν πολλοί, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως «δράστης» απόπειρας απιστίας αλλά και νόθευσης εγγράφου, αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου!

Η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών διήρκεσε ένα μήνα, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την πρώτη ημέρα να αρνείται ότι ήταν εκείνος που αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του από την επίμαχη λίστα.

Στην απολογία του απέδωσε σε σκευωρία τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ και άφησε να εννοηθεί ότι το στήσιμο της υπόθεσης έγινε από πρόσωπα μέσα από το ΣΔΟΕ με την προτροπή κάποιων που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επιπλέον, «κάρφωσε» ανοιχτά για τους χειρισμούς του τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, επισημαίνοντας ότι όσο είχε τη λίστα στην κατοχή του, υπήρξε μία «περίεργη χρήση» της.

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, πρότεινε την καταδίκη του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας πως ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε αφενός να αποφύγουν οι συγγενείς του το φορολογικό έλεγχο και αφετέρου να μην υποστεί ζημιά η πολιτική του εικόνα.

Στην αγόρευσή της χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που τιμωρούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα ισόβια, εφόσον δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ωστόσο, η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο, εάν δεν την υιοθετήσει, μπορεί είτε να ταχθεί υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών είτε της απαλλαγής του λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Επιπλέον, δύναται να κηρύξει ένοχο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετατρέποντας όμως σε πλημμελήματα τις κατηγορίες, όπου οι προβλεπόμενες ποινές είναι πολύ μικρότερες και δίνουν τη δυνατότητα της αναστολής.

Υ.Γ.1 Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έδωσε το εξής «πρότυπο»: Φοροφυγάς των 1000 ευρώ, πηγαίνει φυλακή….αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τα 4,2 δις, ΜΕΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!

Υ.Γ.2 Προξενεί αποτροπιασμό το σκεπτικό της αθώωσης του Παπακωνσταντίνου. Οι δικαστές έκριναν ότι επειδή δεν έχουν τελειώσει οι έλεγχοι από (1) το ΣΔΟΕ και (2) την δικαιοσύνη για το ύψος φοροδιαφυγής των συγγενών, δεν μπορούν να τον δικάσουν για απόπειρα απιστίας!……γιατί δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό που έχασε το Δημόσιο!!!

Αν και ο βασικός μάρτυρας του ελεγκτικού μηχανισμού μίλησε για ζημιά άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ…..το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώος….επειδή η πρώην Κυβέρνηση κωλυσιέργησε την έρευνα!!

Υ.Γ.3 Με αυτή την φράση, σαν άλλος Χριστός, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο, στον πρώην υπουργό Οικονομικών:

«Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας, αν και νομίζω ότι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε»

Παρόλο κ. Πρόεδρε που με την πολιτική του ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι συνυπεύθυνος για τις 7.000 αυτοκτονίες των συν-ελλήνων μας λόγω της οικονομικής κρίσης!

Σε όλες αυτές τις οικογένειες που ζούνε στο πένθος εξαιτίας και αυτού του ανθρώπου τι θα πείτε κυρίες και κύριοι του Ειδικού Δικαστηρίου…..«Λάζαρε δεύρο έξω;».

{jcomments on}

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here