ΟΛΟ το άγνωστο παρασκήνιο της υπόθεσης Αποστολάκη…της Μαρίνας Αλεξανδρή.

0
261

Η υπόθεση Αποστολάκη έβλαψε την κυβέρνηση, έπληξε προσωπικά την αξιοπιστία και το πολιτικό κύρος του πρωθυπουργού, και – εκ του αποτελέσματος – μπορεί να δίνει «πόντους» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως έκαψε και κάθε σενάριο συναίνεσης και συνεννόησης – ειλικρινές ή μη – όπως διαμηνύεται πλέον τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου, αλλά όπως δείχνει και το άγνωστο παρασκήνιο της (μη) υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Το γεγονός που μέτρησε περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, και στην εξαιρετικά σκληρή στάση του κόμματος και του Προέδρου μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήταν ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε επί δέκα ημέρες την πρόταση προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη να μετάσχει στην κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας διακομματικής συναινετικής απόφασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία κίνηση επικοινωνίας ή συνεννόησης μαζί του.

Αυτό ήταν και το μήνυμα, που σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευάγγελο Αποστολάκη στο πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρώην υπουργό του, και με το οποίο ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι δέχθηκε πρόταση υπουργοποίησης «σε πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης».

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον ναύαρχο πως για να γίνει τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να του τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε εκείνη την πρώτη φάση μάλιστα, μία από τις αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου ήταν πως «το επιτελικό κράτος δεν έχει πάγκο και ψάχνει δικά μας στελέχη».

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Τσίπρα όμως δεν έγινε ποτέ. Αντί αυτού υπήρξε δεύτερο τηλεφώνημα Αποστολάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα παραμονές του ανασχηματισμού.

Ο ναύαρχος φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση πως «θα γίνουν όλα όσα πρέπει και όπως πρέπει».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως βρισκόταν πλέον σε πολύ πιο σκληρό κλίμα και του είπε πως είναι προφανές πια πως δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης, πως πρέπει να αρνηθεί την υπουργοποίηση και ότι εάν δεν το πράξει, ο ίδιος θα βρεθεί απέναντί του.

Τα στοιχεία που προβάλλονται εδώ από την Κουμουνδούρου για να εξηγηθεί η τελική, σκληρή στάση Τσίπρα είναι δύο:

-Αφενός πως, παρά τις διαβεβαιώσεις που επανειλημμένα δίνονταν στον ναύαρχο, ουδείς από το Μαξίμου επικοινώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ,

-Αφετέρου, ότι η στάση Μητσοτάκη στην Βουλή στην συζήτηση για τις πυρκαγιές ήταν εμπρηστική – με πλέον ακραία την φράση για «τα φέρετρα που μετράγαμε στο Μάτι» – και κάθε άλλο παρά σε πρόθεση συνεννόησης παρέπεμπε.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επίσης είπε στην Βουλή, μετά το ναυάγιο του ανασχηματισμού, πως παρ’ ότι γνώριζε επί δέκα μέρες τις προθέσεις Μητσοτάκη, δεν πίστευε πως ο πρωθυπουργός «θα φθάσει στο κατώτατο όριο του αυτό-εξευτελισμού».

Αποτελεί ερώτημα ωστόσο το εάν όντως είχε πιστέψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρόθεση σοβαρής διακομματικής συνεννόησης.

Όπως επισημαίνεται, δε, από κάποιες πλευρές δύο τινά συνέβησαν:

-είτε ο Ευάγγελος Αποστολάκης παραπλάνησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,

-είτε οι προθέσεις και ο σχεδιασμός Μητσοτάκη υποτιμήθηκαν.

Ως προς το πρώτο πηγές της Κουμουνδούρου επιμένουν πως ο ναύαρχος, ακόμη κι εάν βαρύνεται με άστοχες κινήσεις, παγιδεύτηκε.

Ως προς το δεύτερο, υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να υποτιμήθηκε και το τηλεφώνημα που έκανε, λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης στον διευθυντή του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου.

Η διαχείριση, π.χ., που έκανε στο αντίστοιχο τηλεφώνημα προς το ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Οθωνας ήταν να παραπέμψει ευθέως στην Φώφη Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο από την Κουμουνδούρου, όσο και από την πλευρά Αποστολάκη εκπέμπονται δύο μηνύματα:

-Το πρώτο είναι πως ο ναύαρχος – παρά τον αρχικό εκνευρισμό στις σχέσεις των δύο πλευρών – παραμένει σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

-Το δεύτερο είναι πως στην υπόθεση δεν ενεπλάκη κανένας έξω-πολιτικός παράγοντας, όπως διαρρέεται τις τελευταίες μέρες σε μέσα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here