Ύφεση-Τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021…του Μάριου Χριστοδούλου.

0
457
Businesswoman stops a chain fall by viruses like domino game toy. Concept of preventing crisis and failure in business

Ορατό το ενδεχόμενο διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο:

  • Στο -10,5% κλείνει το 2020
  • Ανεπανόρθωτα τα πλήγματα στα δημόσια έσοδα
  • Σε τροχιά αλλεπάλληλων αναθεωρήσεων ο νέος προϋπολογισμός
  • Νέο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση υπό την απειλή μαζικών λουκέτων σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Προς διψήφιο ποσοστό ύφεσης οδεύει η Ελληνική Οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω του ολικού παγετού που έχουν προξενήσει σε νευραλγικές δραστηριότητες της αγοράς τα αλυσιδωτά lockdown που εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη χώρα και τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Την ίδια ώρα σε μεγάλη πτώση οδηγείται και η οικονομία της Ευρωζώνης, με τους ξένους οίκους να προχωρούν σε εσπευσμένη επί τα χείρω αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη τους πρώτους μήνες του 2021.

Τραπεζικοί κολοσσοί, όπως οι JP Morgan και η UBS προβλέπουν πτώση 0,4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο, που θα συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική.

Μετά και τις επαφές με τα κλιμάκια των θεσμών, που χτένισαν όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού, έβαλαν κάτω τις αβεβαιότητες και ανέλυσαν τους κινδύνους επόμενης μέρας, το σενάριο για βαθιά ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο εδραιώνεται και είναι κάτι που θεωρείται πια δεδομένο από το οικονομικό επιτελείο.

Ακόμη και σε ένα υποθετικό σενάριο να υπάρξει ομαλοποίηση το επόμενο διάστημα, που δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα και είναι ο μεγάλος «άγνωστος Χ» για την αγορά, η πτώση στο ΑΕΠ δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πέρυσι το ΑΕΠ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, που είναι η βάση σύγκρισης, έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο 0,4%.

Απαιτούνται λοιπόν άλματα και όχι καραντίνες για να πιάσει η οικονομία ταχύτητες που θα οδηγήσουν το εθνικό προϊόν σε πάνω από 46 δις ευρώ, που αποτελεί το ύψος της συνολικής αξίας των τελικών αγαθών και υπηρεσιών για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Χαμηλές πτήσεις

Κομβικό θεωρείται επίσης το πώς έκλεισε η οικονομία τον προηγούμενο χρόνο. Προσώρας, με βάση τα δεδομένα των ασκήσεων που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ύφεση φαίνεται να συγκρατείται στο βάθος του -10,5%, και αν μείνουν έτσι αποτελούν μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας μέσα στο μαύρο περιβάλλον των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here