Άνοιγμα των λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου στη Γαλλία – Πώς επιχείρησε να μπλοκάρει την άρση απορρήτου……της Άννας Κανδύλη.

0
421

Να παραπλανήσει τους ανακριτές σχετικά με τους λογαριασμούς του στο εξωτερικό επιχείρησε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Αν και ενώπιο τους δήλωνε πρόθυμος να προσκομίσει ο ίδιος τα όποια στοιχεία ζητούσαν με αιτήματα δικαστικής συνδρομής, με παράλληλες, όπως αποκαλύφθηκε, κινήσεις που έκανε στις χώρες όπου υποβάλλονταν τα αιτήματα επιδίωκε το μπλοκάρισμά τους.

Συγκεκριμένα, παρά τους ισχυρισμούς του, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να σταματήσουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017.

Παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού το απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για την ύπαρξη των οποίων μας είχαν ήδη ενημερώσει οι Ελβετικές Αρχές.

Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Παπαντωνίου-Κουράκου προσκόμισαν τελικά οι ίδιοι τα στοιχεία και φέρεται να δήλωσαν στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι λογαριασμοί που διατηρούσαν στην Ελβετία.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα αφενός ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφετέρου, όταν τα στοιχεία έφτασαν και επισήμως από τις Ελβετικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που προσκόμισε το ζεύγος ήταν ελλειπή.

Επιπλέον, μαζί με αυτά, στα χέρια των ανακριτών περιήλθαν και έγγραφα από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία που φέρεται να συνέδραμε τον πρώην υπουργό στο ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, με την οποία επισήμαιναν ότι τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.

ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Την ίδια τακτική όμως φαίνεται πως ακολουθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και αλλού.

Συγκεκριμένα, επειδή κατέχει και τη γαλλική υπηκοότητα, οι Έλληνες ανακριτές έχουν αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία, (πλην της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αμερικής, του Βελγίου και της Ολλανδίας), ζητώντας το άνοιγμα λογαριασμών που διατηρεί εκεί.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση ο πρώην υπουργός φέρεται να προσπαθεί με όποιο μέσο μπορεί να σταματήσει το άνοιγμά τους.

Σύμφωνα πάντως με δικαστικές πηγές, από όσα στοιχεία που έχουν φτάσει στο ανακριτικό γραφείο μέχρι στιγμής, τα πιο σημαντικά για τη ροή του χρήματος ήταν αυτά που απέστειλε η κυπριακή αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Βάσει αυτών έφτασαν στους λογαριασμούς των εξωχώριων εταιρειών του αποβιώσαντος πρώην αντιπροσώπου της εταιρείας THALES που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, Χ. Μπεκατώρου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι ανακριτές έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» και άλλα εξοπλιστικά που προμηθεύτηκε η χώρα μας με υπογραφή Παπαντωνίου, οι δικαστικοί λειτουργοί περιμένουν την απάντηση της βουλής στο αίτημα τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here