Έβλεπε Αξιωματούχους ο Δ. Αβραμόπουλος ενώ πληρωνόταν από την Fight Impunity!

0
167

H  Euobserver επισημαίνει ότι ο πρώην Επίτροπος είχε επαφές κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου που δεν επιτρέπεται να κάνει lobbying για λογαριασμό ΜΚΟ.

Ο πρώην Eπίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν της ΕΕ σε μια περίοδο που πληρωνόταν από την Fight Impunity, την ΜΚΟ που συνδέεται με τις καταγγελίες για διαφθορά του Κατάρ γράφει η ιστοσελίδα Euobserver.

Οπως επισημαίνει, σε δήλωσή της την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι πρόσφατες συναντήσεις του με την Βέρα Γιούροβα και τον Γιοχάνες Χαν ήταν «ιδιωτικού χαρακτήρα».

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες και συναντήσεις με τους καλούς φίλους και συναδέλφους από την  Commission, Αντιπροέδρους και Επιτρόπους.

Αλλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε επίσης συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν δηλαδή από τη λήξη της διετούς περιόδου «cooling-off» την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Την περίοδο αυτή απαγορεύεται να ασκεί πίεση (lobbying) στους Ευρωπαίους Επιτρόπους για λογαριασμό ΜΚΟ και για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Και οι συναντήσεις που σχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ, επισημαίνει η ιστοσελίδα, μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες βρίσκονται στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ομάδων ειδικών συμφερόντων. Η Fight Impunity δεν ήταν σε αυτό το μητρώο.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσης γενική απαγόρευση για τον Αβραμόπουλο να συναντά επιτρόπους ή το προσωπικό τους. Το ερώτημα τέθηκε επειδή ο πρόεδρος του Fight Impunity, Ιταλός πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Αντόνιο Πατσέρι, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή μαζί με τον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο Αβραμόπουλος υπηρέτησε ως Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ από το 2014 έως το 2019 και ασχολήθηκε με θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Fight Impunity μαζί με την πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, την Ιταλίδα γερουσιαστή Έμα Μπονίνο και την πρώην ευρωβουλευτή Σεσίλια Βικστρομ. Εχει δηλώσει ότι ο ρόλος του ήταν χωρίς εκτελεστικές ή διοικητικές ευθύνες.

«Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μου έδωσε γραπτώς η πρόεδρος [Ούρσουλα] φον ντερ Λάιεν»…είπε.

Η Ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι το Fight Impunity τον πλήρωσε συνολικά 60.000 ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Εκείνο το διάστημα είχε συναντήσεις με εννέα Επιτρόπους της ΕΕ, καταλήγει η Euobserver.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here