Έκθεση-Κόλαφος για τα Ελληνικά ΜΜΕ: Στην τελευταία θέση η χώρα μας!!!

0
232

Μόλις το 7% των πολιτών πιστεύει ότι τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα από τη διαπλοκή…

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Νέα έκθεση - κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Reuters για τα ελληνικά ΜΜΕ | Το Κουτί της Πανδώρας

Μια έκθεση, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να υποβαθμίσει, καθώς ευθύνεται για την κατακόρυφη πτώση της χώρας μας το 2021 και το 2022,  όπου δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν να κάνουν την έρευνά τους, την ώρα που συγκεκριμένα ΜΜΕ λάμβαναν αδιαφανείς κρατικές ενισχύσεις…

Μετά από αυτή την θλιβερή κατάταξη, μια νέα έκθεση για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει κι αναλύει η διαΝΕΟσις και ο ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Αντώνης Καλογερόπουλος, έρχεται να επιβεβαιώσει την κατρακύλα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, μόνο το 7% και 8%, αντίστοιχα, θεωρεί ότι τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα από πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές. Έτσι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση και στις δυο κατηγορίες μεταξύ 46 χωρών.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με τις προτάσεις «Τα ΜΜΕ στη χώρα μου είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές επιρροές» και «Τα ΜΜΕ στη χώρα μου είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερα από αθέμιτες επιχειρηματικές επιρροές».

Σε καμία από τις 46 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα το δείγμα δεν πιστεύει κατά πλειοψηφία πως τα ΜΜΕ είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερα από αθέμιτες επιρροές. Στην Ελλάδα όμως μόλις το 7% και 8% του δείγματος πιστεύει πως τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές ή επιχειρηματικές επιρροές, αντίστοιχα.

Νέα έκθεση-κόλαφος για τα ελληνικά ΜΜΕ! Στην τελευταία θέση η χώρα μας

Αυτά τα ποσοστά τη φέρνουν στην τελευταία θέση των 46 χωρών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες διαφορές στα ποσοστά της Ελλάδας με βάση το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης ή τον πολιτικό προσανατολισμό των ερωτηθέντων.

Αίσθηση ανεξαρτησίας ΜΜΕ από αθέμιτες πολιτικές επιρροές ανά χώρα:

Αίσθηση ανεξαρτησίας ΜΜΕ από αθέμιτες επιχειρηματικές επιρροές ανά χώρα:

Τα στοιχεία βασίζονται σε μια μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος μεγαλύτερου των 2.000 ατόμων ανά χώρα. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού κάθε χώρας που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο (στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 78%) και όχι αντιπροσωπευτικό του συνολικού πληθυσμού.

Στην Ελλάδα το δείγμα φέτος ήταν 2.004 άτομα.

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τα τέλη του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου στην επικαιρότητα βρισκόταν η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε όταν η έρευνα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το ερωτηματολόγιο και τη μεθοδολογία της υπάρχουν στην κεντρική σελίδα της έκθεσης.

Η φετινή έκθεση έχει ως θέμα τον κυνισμό των Ελλήνων απέναντι στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι νεότεροι σε ηλικία χρήστες του διαδικτύου βρίσκουν και διαβάζουν ειδήσεις.

Κυνισμός και εμπιστοσύνη απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here