Έλληνες μας δουλεύουν άγρια……«Μαϊμού» η διαπραγμάτευση!

0
215

Πλέον μας πήραν χαμπάρι και στο εξωτερικό. Σε όλους έχει γίνει αντιληπτό ότι η περίφημη διαπραγμάτευση δεν έχει καμία απολύτως σημασία αφού όπως είπε και ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Στο Newsbomb το έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι όλη η φιέστα του Παρισιού γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του CNBC:

«κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν προς το CNBC ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Παρίσι ως μέρος της επικοινωνιακής της στρατηγικής, δηλώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς την τρόικα.

Εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο πέμπτος γύρος ελέγχου της τρόικα, η Ελλάδα θα επιδιώξει την ελάφρυνση των δανείων που της έχουν χορηγηθεί».

Για αυτό το λόγο και επελέγη το Παρίσι ως τόπος συνάντησης, προκειμένου να φανεί προς τον ελληνικό λαό ότι η τρόικα έπαψε να έρχεται στην Αθήνα.

«Σύμβολο αυτής της στρατηγικής είναι η επιλογή του Παρισιού, ως τόπου συνάντησης με την τρόικα, αντί της συνήθους έλευσης στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν αισθάνονται ευτυχείς να βλέπουν στην πρωτεύουσα τους «άνδρες με τα μαύρα κοστούμια» – όπως αποκαλούνται συχνά οι αξιωματούχοι της τρόικας»…..σημειώνει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

Η Αθήνα θα εκφράσει την επιθυμία της να εγκαταλείψει φέτος τη λιτότητα και να στραφεί σε πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, εκτιμά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε δημοσίευμα-άρθρο στην ιστοσελίδα του, για τις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Πρόκειται για μια επιστροφή στα θρανία για την Ελληνική Κυβέρνηση «καθώς επιχειρεί να καταδείξει ότι αφήνει πίσω της το χάος του υπέρογκου χρέους και της οικονομικής κρίσης και μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της»….αναφέρεται χαρακτηριστικά, και επισημαίνεται ότι «τελικός στόχος (της Αθήνας) είναι να αποφοιτήσει επιτυχώς από το σχέδιο διάσωσης κατά την ολοκλήρωσή του το 2016, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, όπως συνέβη πέρυσι με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Όπως τονίζεται, «η χώρα πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που άνοιξε την πόρτα για τις διαπραγματεύσεις μείωσης του χρέους, σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η όποια συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ μέσω της εμπλοκής των επίσημων δανειστών της χώρας και θα αφορά ενδεχομένως στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι εφαρμόζει τις πολυπόθητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Η χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωζώνη σταματάει φέτος, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί μόνο εάν η χώρα παραμείνει προσηλωμένη στους αυστηρούς όρους.

Εάν οι ελληνικές τράπεζες διέλθουν επιτυχώς τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 11,5 δις ευρώ του ΕΤΧΣ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να προβεί στην έκδοση νέων ομολόγων μετά τη φετινή επιτυχή έξοδό της στις αγορές, όπου κατόρθωσε να αντλήσει 4,5 δις. ευρώ από τριετή και πενταετή ομόλογα.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο παράγοντες των αγορών, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν πλήρως εξαλειφτεί.

Ένας άλλος κίνδυνος πολιτικής αστάθειας είναι οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο από την κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Εκτός συζητήσεων το χρέος

Εδώ και καιρό γράφαμε ότι το θέμα του χρέους θα πάρει χρόνο με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους.

Μάλιστα, αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι η νέα Κομισιόν – μετά τη διανομή των χαρτοφυλακίων στους επιτρόπους – θα μπορεί να λάβει αποφάσεις το Νοέμβριο του 2014.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε σήμερα Έλληνας αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, που για μια φορά φαίνεται να λένε την αλήθεια, βάζοντας στο τραπέζι το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Και επίσημα λοιπόν, όπως φαίνεται, το θέμα του χρέους δεν θα απασχολήσει τους δανειστές στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, αλλά ούτε και στο τέλος Σεπτεμβρίου που θα έρθουν στην Αθήνα!

«Η ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Είναι κάτι που θα δούμε μάλλον μετά τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανόν μετά τα stress tests», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters για να προσθέσει ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για επέκταση των λήξεων των δανείων.

Οι επίσημοι λόγοι που το θέμα του χρέους πηγαίνει για μετά τον Οκτώβριο είναι δυο:

-Πρώτον θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η 5η και τελευταία αξιολόγηση της τρόικα (με αυτή τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα) και

-Δεύτερον, θα πρέπει να έχουμε τον τελικό «λογαριασμό» από τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, λόγω των τεστ αντοχής της ΕΚΤ που θα ελέγξουν τα κόκκινα δάνεια.

Οι ανεπίσημοι και πραγματικοί λόγοι όμως είναι δυο ή ένας, καθώς τα κόκκινα δάνεια και οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι ένα από τα «αγκάθια».

Ο δεύτερος λόγος είναι το ασφαλιστικό, καθώς η έκθεση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Τι θα περιλαμβάνει; Το πώς θα σταματήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να δημιουργούν νέα ελλείμματα και να μπορέσουν να είναι βιώσιμα , με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις.

Η τρόικα γνωρίζει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η μεγάλη «πληγή» για τον προϋπολογισμό.

Το σίγουρο είναι ότι η όποια απόφαση θα υλοποιηθεί το 2015, καθώς οι διαδικασίες δεν θα είναι εύκολες, μιας και μιλάμε για χρέος. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν χρόνο να πείσουν τα κοινοβούλιά τους και τους πολίτες τους, τους λόγους που η Ελλάδα χρειάζεται νέα παρέμβαση στο χρέος της.

Γι' αυτό θυμηθείτε……η όποια διευθέτηση του χρέους θα γίνει μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here